Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Knut Hamsun, Pan

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Pan” Knuta Hamsuna.

U romanu „Pan” Hamsun prikazuje poručnika Tomasa Glana i njegov život u severnim, norveškim šumama, kao i njegov pokušaj integracije u društvo. Kroz neuspele ljubavne odnose i trouglove oslikana je nesrećna ljubavna priča, obavijena osećanjima koja se reflektuju kroz živopisne opise prirode norveških šuma. Lik Tomasa Glana prožimaju neraskidive veze sa prirodom koju oseća i doživljava poput svoje jedine istine i slobode. Lik boga Pana, boga lovaca, pastira i šuma, oličen u poručniku Glanu, predstavlja savremenu šumsku bajku o osobenjaku koji ne uspeva da ostvari trajnu povezanost sa ljudskim svetom. Jedna od meni najdirljivijih epizoda u romanu je veza Glana i njegovog psa Ezopa, koja me je neodoljivo podsetila na najveću i najstariju priču o prijateljstvu Enkidua i Gilgameša.

Ipak, moj prvi susret sa norveškim dobitnikom Nobelove nagrade nije protekao najidealnije. Možda sam imala prevelika očekivanja ili jednostavno, kako to najčešće i biva, nije bio pravi trenutak. Povezanost sa ovim hvaljenim delom je izostala, prvenstveno jer nisam uspela da se povežem sa likovima, koji su mi, priznaću, često bili i iritantni. Ono što je ostavilo najveći utisak jeste neposredni, impresionistički doživljaj prirode i način na koji se glavni junak stapa sa istom. Ovakvi opisi su me često podsećali na Crnjanskovo sumatraističko poimanje sveta i njegovu žudnju za nebom, oblacima i dalekim predelima. Osećanja poručnika Glana korespondiraju sa prirodnim pojavama, stvarajući sliku jedinstvene čovekove povezanosti sa prirodom. Uprkos tome što ovaj roman nisam u potpunosti doživela onako kako sam i očekivala, planiram da iščitavanju Hamsuna dam još jednu šansu sa romanom  „Glad”.

Foto: P. Grbić

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa „Godinom magijskog mišljenja”, Džoun Didion.