Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Knut Hamsun, Pan

Foto: M. Grbić
Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Pan” Knuta Hamsuna.

U romanu „Pan” Hamsun prikazuje poručnika Tomasa Glana i njegov život u severnim, norveškim šumama, kao i njegov pokušaj integracije u društvo. Kroz neuspele ljubavne odnose i trouglove oslikana je nesrećna ljubavna priča, obavijena osećanjima koja se reflektuju kroz živopisne opise prirode norveških šuma. Lik Tomasa Glana prožimaju neraskidive veze sa prirodom koju oseća i doživljava poput svoje jedine istine i slobode. Lik boga Pana, boga lovaca, pastira i šuma, oličen u poručniku Glanu, predstavlja savremenu šumsku bajku o osobenjaku koji ne uspeva da ostvari trajnu povezanost sa ljudskim svetom. Jedna od meni najdirljivijih epizoda u romanu je veza Glana i njegovog psa Ezopa, koja me je neodoljivo podsetila na najveću i najstariju priču o prijateljstvu Enkidua i Gilgameša.

Ipak, moj prvi susret sa norveškim dobitnikom Nobelove nagrade nije protekao najidealnije. Možda sam imala prevelika očekivanja ili jednostavno, kako to najčešće i biva, nije bio pravi trenutak. Povezanost sa ovim hvaljenim delom je izostala, prvenstveno jer nisam uspela da se povežem sa likovima, koji su mi, priznaću, često bili i iritantni. Ono što je ostavilo najveći utisak jeste neposredni, impresionistički doživljaj prirode i način na koji se glavni junak stapa sa istom. Ovakvi opisi su me često podsećali na Crnjanskovo sumatraističko poimanje sveta i njegovu žudnju za nebom, oblacima i dalekim predelima. Osećanja poručnika Glana korespondiraju sa prirodnim pojavama, stvarajući sliku jedinstvene čovekove povezanosti sa prirodom. Uprkos tome što ovaj roman nisam u potpunosti doživela onako kako sam i očekivala, planiram da iščitavanju Hamsuna dam još jednu šansu sa romanom  „Glad”.

Foto: P. Grbić

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa „Godinom magijskog mišljenja”, Džoun Didion.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend