Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Ljubica Kubura, Beogradski akvarel

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Beogradski akvarel” Ljubice Kubure.

Nisam ni znala koliko mi je bila potrebna ova knjiga; da me razveseli, ugreje srce, nasmeje, rasplače i podseti na sve one sitnice, na sve osobe koje Beograd čine onim što jeste — nepresušna inspiracija.

Ova zbirka kratkih priča me je svojim bojama i mirisima beogradskih pločnika vratila desetak godina unazad, u studentske dane, šetnje Kalemegdanom, miris cveća na Kalenić pijaci, gradsku vrevu, ritam skadarlijskih muzičara, noći na Savi… U svojim pričama Ljubica Kubura oživljava setne, melanholične, često i tragične sudbine stanovnika naše prestonice. U romantizovanoj povesti beogradskih osobenjaka autorka slika neki minuli život Beograda, razlivajući, poput akvarela, sve njegove nijanse, u portretima Beograđana.

Ne bih sa preciznošću mogla da izdvojim samo jednu priču ili jednog lika čije su me sudbine posebno dirnule, mogla bih da nabrajam, a onda bi se spisak sam produžavao, nadovezivao i stapao u celokupnu zbirku. I kada kažem da je ovde reč o romantizovanoj povesti grada, ne smatram to negativnom karakteristikom, već u današnje vreme čak i preko potrebnom odlikom, da nas podseti na sve lepe stvari i sitnice kada se izgubimo u sivilu brze svakodnevice. Nabavite sebi svoj primerak topline i uživajte u svakoj stranici!

FOTO: Petar G.

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa „Panom” Knuta Hamsuna.