Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Miloš Crnjanski, Dnevnik o Čarnojeviću

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja „Dnevnik o Čarnojeviću“ Miloša Crnjanskog.

U jeseni i životu bez smisla junaci Miloša Crnjanskog u svom ništavilu isijavaju ružičastim sjajem vrhova Urala, smešeći se blago na nebo. Pišući za sve one koji su goreli u požaru života, koji su razočarani, za sve mrtvace, Crnjanski u „Dnevniku o Čarnojeviću” kroz dnevničke zapise lirskim jezikom peva o izgubljenoj generaciji mladih vojnika, intelektualaca, idealista, nakon preživljenih ratnih strahota. U lirskom romanu, objavljenom 1921. godine, fragmentarnom, iscepkanom i bez ikakve kompozicije, Crnjanski daje sliku života nakon rata ili bar onoga što je od života ostalo. Uranjajući lik Petra Rajića u lik Čarnojevića, slobodno se može reći, preteče egzistencijalističkih likova, dnevnik zadobija novi oblik, on postaje dnevnik o nekom drugom.

Boje, mirisi, dodiri i osećaji prepliću se kroz bolno detinjstvo, mladost, ratne godine, period bolesti i povratak junaka među ljude. Intelektualac i vojnik, nateran na službu, na rat, nateran na škole, na lečenje, na ženidbu, pandan je generacijama koje poput marioneta stradaju nemo posmatrajući kako život teče mimo njihove volje, maštajući o životu tamo negde daleko, na Sumatri možda. Pokušavajući da se odrede u haosu nakon rata, dok u njima struje obrisi svega što su preživeli i učinili kao vojnici, naši junaci ostaju rezignirani činjenicom apsurda i besmisla stradanja, bez jasnog saznanja i razumevanja svega što im se dogodilo. Jedino u šta još veruju i pronalaze utehu je nebo, sublimacija sumatraističkih ideja. I zauvek će ostati slobodni i smešni, uzimajući noć punu zvezda na grudi. Jer koliko god svi upirali prstom i vikali anarhista, nihilista, oni su i dalje slušali o snegu, snežnim oblacima i nebu, oni će raširenih ruku stajati i govoriti:  „Mi smo Sumatraiste!”

A ja ću uvek govoriti: „ Čitajte Crnjanskog!”

Foto: P. Grbić

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa knjigom „Ubiti pticu rugalicu“.