Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Mišel Uelbek, Karta i teritorija

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Karta i teritorija” Mišela Uelbeka.

Odnos koji imam prema Uelbekovom stvaralaštvu ide od divljenja njegovom britkom jeziku, stilu i intelektu do ⎯ šta ti više hoćeš, cinični čoveče?! I koliko god uživala u njegovim delima, ne mogu a da ne primetim njegovu perfidnu mizoginiju i mizantropiju.

I dok sam pre desetak godina, kada sam prvi put i čitala ovaj roman, bila zadivljena smelošću kritike savremenog francuskog društva i umetnosti, tako sam pri ponovnom čitanju nailazila na elemente koji podržavaju egocentrizam, frustriranosti i cinizam pod parolom opšteg nezadovoljstva kapitalističkim sistemom. I daleko od toga da autor na sve to nema prava i da su mnoga gledišta i više nego istinita, problem je što se takvi elementi u njegovim delima skupljaju u opšta mesta i čine ih dosadnim i očiglednim. Ipak, mislim da je roman „Karta i teritorija” možda i najzanimljivije Uelbekovo delo, kako na planu tematike, tako i na planu kompozicije i žanrovskih odlika.

U središtu romana nalazi se priča o savremenom francuskom slikaru i fotografu Džedu Martenu, koji traga za određenim umetničkim izrazom, i na svom razvojnom putu upoznaje i samog autora romana Mišela Uelbeka, čiji će portret poželeti da naslika. Prikazujući savremeno, dekadentno francusko društvo, autor iznosi oštru kritiku, ne samo kapitalizma i njegovih tvorevina već preispituje i kako se posledice ovakvog sistema odražavaju na umetnost, umetnike i njihovu inspiraciju. Neobičnost kojom se autor poslužio jeste što je celokupno delo obavio elementima krimi romana, što je pojačalo propast i besmisao savremenog čoveka.

Kroz likove ekscentričnih, prečesto impotentnih osobenjaka umetnika na granici lucidnosti i ludosti, depresivnih, nezadovoljnih ciničnih mizantropa, Uelbek slika svoj autoportret. Koristeći se osobama iz javnog francuskog sveta, poput pisaca, umetnika, kritičara, medijskih ličnosti, autor dekonstruiše sliku savremenog društva.

A kroz lik Džedana Martena i njegove površne socijalne, seksualne i odnose sa roditeljima, Uelbek kreira ljudsku otuđenost ovekovečenu u portretu autističnih čudaka, kako u romannu sam Begbede karakteriše Džeda. Baveći se pitanjima važnosti profesije u životu pojedinca, autor problematizuje različita stanovišta umetnika, radnika, preduzetnika, biznismena i drugih, dajući sliku opšteg potrošačkog društva, konzumerizma i kapitalizma. Ova „nostalgična promatranja o sutonu industrijskog doba u Evropi” svedoče o opštoj iznemoglosti ljudske vrste nad kojima trijumfuje biljni svet i Uelbekovoj spisateljskoj umešnosti.

I dalje ne odustajem od čitanja njegovih dela, iako postoje određena neslaganja sa njegovim stavovima, smatram da je svakako jedan od pisaca današnjice koji zavređuje pažnju. Konkretno, u ovoj knjizi bih volela da je odnos Džeda i oca razrađeniji, iako mi je jasno da je to zapravo slika savremenih disfunkcionalnih porodičnih odnosa koji se ogledaju u prozaičnim okupljanjima oko praznika.

Lik oca mi se posebno izdvojio, što zbog njegove sudbine, što zbog pogleda na samu umetnost. Takođe, ono što jako zameram u ovom romanu jeste da su likovi žena prilično površno prikazani, često i jednodimenzionalni. Nasuprot ovim manjkavostima, nalazi se Uelbekova maestralnost da oslika svoj lik i odabere beskrupulozan način za stradanje takvog lika.

Ukoliko ste čitali još nešto od Uelbeka, pišite mi vaše mišljenje. A moja preporuka ide još i za njegov roman „Elementarne čestice”.

Foto: P. Grbić

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa  „Životinjskom farmom” Džordža Orvela.