Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Olga Tokarčuk, Ana In silazi u Donji svet

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Ana In silazi u Donji svet” Olge Tokarčuk.

Otkako sam se prvi put susrela sa stvaralaštvom Olge Tokarčuk, ne mogu da se otmem omamljujućem utisku koje je na mene ostavilo. Njen izuzetan pripovedački talenat koji se ogleda u savršenoj pripovedačkoj konzistenciji izraza i njegove punoće. U ovom nevelikom romanu ili sajberpank bajci iz 2006. godine Olga Tokarčuk donosi drevni sumerski mit o Inani, vladarki grada Uruk, boginji ljubavi i rata.

Naime, naslovna junakinja odlučuje da poseti svoju sestru Ereškigan, gospodaricu Donjeg sveta i, prolazeći kroz sedam kapija, odbacuje sve sa sebe, ostajući naga pred smrću. Ana zadužuje svoju sluškinju Ninu Šubur da zatraži pomoć ostalih bogova, u slučaju njenog dužeg ostanka u Donjem svetu. Nakon tri dana Nina kreće u pohod kako bi izmolila milost bogova i spasila svoju gospodaricu sigurne smrti.

Boginja rata, zaštitnica telesne ljubavi, prinuđena je da dela iz podzemlja i pobedi božansko ustrojstvo. Razrađujući mitološki narativ o umirućem božanstvu, Olga Tokarčuk prikazuje totalitarnost i korumpiranost patrijarhalnog poretka, vešto provlačeći feminističke ideje i problematizujući konvencionalno ustrojstvo sveta.

Uplićući drevni mit u tokove savremenog društva, autorka približava božansku epifaniju savremenom čitaocu, razobličavajući standardne obrasce pripovedanja. Kroz nesvakidašnje metafore i jezičko koketiranje, Olga Tokarčuk se koristi različitim pripovedačima, stvarajući specifičan polifonijski poetski izraz. Ovaj roman o destrukciji, ali i ponovnoj izgradnji, kroz lik buntovnice prikazuje neprestanu borbu protiv smrti i borbi sa bogovima, ali sa jednom drugačijom, savremenom porukom, a to je nadvladavanje sebe i svojih najmračnijih delova.

Ovde sam se dotakla samo dela Olgine poetike, a višeslojnost i višeznačnost obimom nevelikih romana karakteristična je za velike autore kao što je ona. Kratkim prikazom ove knjige sam želela da vas podstaknem da se upustite u čitanje Tokarčukove i uživate u njenim bezbrojnim tumačenjima, a možda vas ova „književna arheologija”, kako i sama autorka naziva pisanje romana, podstakne na istraživanje i ostalih mitova. U svakom slučaju, uživaćete u autorkinom neprikosnovenom talentu i lakoći izraza.

 

FOTO: Petar G.

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa „Doručkom kod Tifanija” Trumana Kapotea.