Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Pas, Ivan Tokin

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman Ivana Tokina, „Pas“.

„Iz edicije FEEL GOOD knjige za danas izdvajamo roman „Pas“ savremenog autora Ivana Tokina. Ova savremena priča ispripovedana je u prvom licu. Ono što je čini posebnom, a roman autentičnim jeste da celokupnu priču priča niko drugi, nego glavni lik romana, pas.

Viđenje sveta očima psa predstavlja svojevrsnu parabolu o čoveku samotnjaku koji čitavog života traga za slobodom, ljubavlju, smislom i svojom svrhom. Na početku mi je perspektiva psa bila komična, zabavna, simpatična, posebno jer je pas prikazan kao opušten, neposerdan lik, a onda me je toliko uvukla u svoj svet da sam se u mnogim rečenicama odmah pronašla.

U ovom romanu dirljivo je prikazan odnos čoveka i životinje i neizmerna ljubav psa prema čoveku koja je bezuslovna.

Ova urbana životna priča o slobodi i ljubavi nam daje novi pogled na svet. Glavni lik intenzivno proživljava kako pseće, tako i međuljudske odnose, analizira ih i određuje se u odnosu na njih. Posebno mi se dopalo što kritika društva nije eksplicitno naglašena, nema klasičnog upiranja prstom u mane i nedostatke savremenog društva. Postoji samo konstatacija glavnog lika na sve nelogičnosti iz ljudskog života i nehajno komentarisanje kako je on ipak samo pas i da se ne razume najbolje u te ljudske stvari. Ovo je knjiga o posebnosti, jedinstvenosti svakog bića, prihvatanju različitosti bez zadrške i osude, koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

U moru korica lošeg kvaliteta sa napadnim ilustracijama i nezgrapnim fontovima, „Pas“ se izdvaja svojom jednostavnošću i originalnošću. Na koricama je crtež psa,  svaka glava propraćena je simpatičnim, minimalističkim ilustracijama koje doprinose osobenosti priče.

„Pas“ je knjiga uz koju sam se i smejala i plakala, uz koju sam intenzivno doživljavala sva emotivna stremljenja glavnog junaka, gde sam navijala iz sveg srca za ostvarivanje njegovih ciljeva, gde sam razumela sve probleme koji su ga pratili. Posebno mi je draga tema porekla i porodice koja je prikazana sa toliko ljubavi, nežnosti i autentičnosti i predstavlja jednu od gorućih tema današnjice, a to je identitet i težnja ka pripadnosti.

Tokin je u ovom romanu pronašao savršen balans između humora i teških tema, poput tema prolaznosti, gubitka, samoće i smrti. Svima koji žele da pročitaju nešto originalno, zanimljivo, moderno i kvalitetno i svima koji žele da čuju glas domaćih generacija pisaca, najtoplije preporučujem fantastičnog Tokina. Ovaj roman se na mojoj listi najboljih dela visoko kotira, prvenstveno zbog iskrenosti i nežnosti kojom pleni, ali i zbog same poruke koju nosi.

U surovom svetu današnjice svi smo mi Pas.“

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa romanom Sju Monk Kid, „Knjiga čežnji“.