Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Trejsi Ševalije, Devojka sa bisernom minđušom

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman „Devojka sa bisernom minđušom” Trejsi Ševalije.

Ova godina mi je u znaku ponovnog čitanja nekih zaboravljenih knjiga. Tako je red (ponovo) došao na čuveni roman Trejsi Ševalije ,,Devojka sa bisernom minđušom’’.

Ispričan iz perspektive mlade sluškinje Grit, izuzetno pitak, sa pričom koja teče i provlači nas kroz mračne prostorije umetnosti, mutne kanale Delfta, sa umerenom dozom intriga i naznakama ljubavnih elemenata, roman prikazuje nekoliko godina sluškinjinog života za vreme službe u domu slikara Vermera. Zanimljivosti o takozvanoj Mona Lizi sa severa preplavljuju internet, počevši od misteriozne mlade devojke sa slike, preko centralnog motiva, sjajne biserne minđuše, stoga ni ne želim da vam govorim o tim pojedinostima.

I nije iznenađenje kad jedno umetničko delo inspiriše i ostale grane umetnosti, ne samo književnu, već i filmsku. Tako je Trejsi Ševalije stvorila lik Grit, jednako krhke i jednako jake mlade žene koja tiho, iz senke, osvaja umetnost, osvajajući i svoju slobodu u dominantno muškom svetu u kome nema mesta za potčinjene, a za žene po najmanje. Kao i na Vermerovoj slici, njen lik ostaje uzvišen, iako deluje da joj se možemo približiti, jer nas posmatra, ona se ipak okreće od nas i nastavlja nekim svojim, jedinim putem istine i slobode, tinjajući plamenom života iz nepreglednih dubina mračnog srednjeg veka.

Poslušavši savet Van Levenhuka, Grit ne dozvoljava da se izgubi u Vermerovom svetu, već nastavlja da bude ono što jeste i da sačuva svoj integritet.

Drago mi je da sam ponovo uzela ovu knjigu u ruke i doživela je na sasvim drugačiji način, nego pre skoro dvadesetak godina, zato ukoliko vam manjka inspiracije za čitanje, nećete pogrešiti sa ovim odabirom, čak iako se ovaj roman odavno našao na vašoj listi.

 

FOTO: Petar G.

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa „Forsiranjem romana reke” Dubravke Ugrešić.