Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Volter Ajzakson, Leonardo da Vinči

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja biografiju „Leonardo da Vinči” Voltera Ajzaksona.

Čak i da niste ljubitelj biografija, koje, priznaću, često naginju suvoparnom nabrajanju činjenica ili ipak previše romantizovanoj povesti o životu određene ličnosti, ova iscrpna biografija će vam opovrgnuti sve predrasude koje imate o ovom žanru. Volter Ajzakson, pisac i novinar, u svojim delima je često inspirisan ličnostima poput Leonarda da Vinčija, maštovitim sanjarima, kreativnim inovatorima koji u sebi objedinjuju veliki broj interesovanja, od nauke i tehnologije do različitog umetničkog stvaralaštva. Zato ni ne čudi činjenica da se u svojim delima bavio životima Stiva Džobsa i Alberta Ajnštajna i Bendžamina Frenklina.

U uvodnom delu biografije o Leonardu da Vinčiju nailazimo na popis glavnih likova, odnosno svih ličnosti (znametitih ili ne) sa kojima je Leonardo sarađivao ili koje su na bilo koji način uticale na njegov život. Ovde možemo susresti različite umetnike, inženjere, arhitekte, diplomate, pisce, siročiće, mecene i druge. Kroz grafički prikaz najznačajnijih trenutaka u umetnikovom životu, od rođenja, obrazovanja, pa do samih dela, stvaralaštva, saradnji i smrti, možemo sagledati elemente koji će detaljnije biti razrađeni u knjizi.

Leonardo da Vinči, umetnik koji je izradio dve najpoznatije slike na svetu, Mona Lizu i Tajnu večeru, bio je istovremeno i naučnik i inženjer, opčinjen inovativnim proučavanjem prirode, optike, letelica, oružja, geologije, anatomije i još mnogo različitih disciplina, što ga ujedno čini i jednim od najvećih inovatora svih vremena. Stiv Džobs ga je doživljavao kao ogromnu inspiraciju u ukrštanju slobodnih veština i tehnologije kojima je i sam naginjao. Leonardova umetnost blisko je povezana sa njegovim naučnim istraživanjima. Tako je uz pomoć optike i svetlosnih zraka uspeo da na vanvremenski način stvorio iluziju promene perspektive na slikama, po kojoj je Tajna večera posebno poznata.

Temelji ove biografije zasnivaju se na Leonardovim beležnicama, koje je nosio na svom opasaču i beležio različite crteže, zapažanja, matematičke proračune, zagonetke, priče itd.

I pored klasičnih biografskih činjenica koje su u ovoj knjizi prikazane, posebno se izdvojilo poglavlje koje govori o Leonardu kao dvorskom zabavljaču, odnosno organizatoru svetkovina. U ovom poglavlju sublimirani su njegovi talenti, kako slikarski, tako i književni, scenski, muzički. Autor je različitih basnih, šaljivih priča, proročanstava, smicalica, zagonetki, govornih performansa, fantastičnih novela u formi pisama o tajanstvenim zemljama i pustolovinama.

A glavna karakteristika koja je prožimala čitavo njegovo stvaralaštvo i kreativni rad jeste što nije bio sklon završavanju svojih dela, već je pod naletom inspiracije brzo prelazio na nove projekte. Iako su ga smatrali blagom osobom, u ovoj biografiji je prikazan i momenat njegove mračne strane i česte uznemirenosti, koje se najviše ogledaju u njegovim maničnim i često grozničavim crtežima. U ovoj knjizi ćete naići i na zanimljive autorove komentare, sa određenom dozom ironijske distance, a posebno mi je dopadljiva činjenica kako Ajzakson ne pristupa liku Leonarda kao božanstvu, već o njegovoj genijalnosti govori isključivo kao o ljudskim stremljenjima i Leonardovoj sopstvenoj volji. Njegov život je prilično detaljno prikazan, a autor je posebnu pažnju posvetio iscrpnim analizama Leonardovih radova.

U ovom bogatom izdanju se nalazi pregršt ilustracija i fotografija iz Leonardovih beležnica koje svedoče o njegovoj genijalnosti i inovativnosti. A u zaključku autor sublimira sve elemente koji Leonarda čine otelotvorenjem univerzalnog uma. Takođe, jedan od zanimljivih momenata je autorov popis svih veština, navika i osobina koje možemo naučiti, pa i usvojiti od ovog hirovitog, opsesivnog i rasejanog stvaraoca. Naravno, meni jedna od omiljenih stavki, blisko povezana sa Leonardovim likom, jeste vođenje beležaka, gde autor skreće pažnju da će jednog dana naše beležnice nadahnjivati naše unuke, za razliku od statusa na društvenim mrežama.

Foto: P. Grbić

Milica Grbić rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje Milica nas je upoznala sa romanom „Ana In silazi u Donji svet” Olge Tokarčuk.