Kultura

Mila’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Zaposednutost, Ani Erno

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja „Zaposednutost“ Ani Erno.

„Uvek sam želela da pišem kao da ću biti odsutna kad se tekst pojavi. Da pišem kao na samrti, kao da više neće biti nikavkih sudija. Mada je možda iluzorno verovati da je smrt nužan preduslov za pojavljivanje istine.”

U ovoj noveli dobitnica Nobelove nagrade za književnost problematizuje patološku ljubomoru, dodeljujući joj centralno mesto u svom delu. Okvirni siže je prilično jednostavan, glavna junakinja biva opsednuta, tačnije zaposednuta, novom partnerkom svog bivšeg ljubavnika. Sama činjenica da on odbija da otkrije identitet svoje nove izabranice našu glavnu junakinju odvlači u svet patologije, neprestanog ispitivanja, istraživanja i bolesne opsednutosti identitetom druge, nepoznate ženske osobe. Glavna junakinja postaje opsednuta, njeno sopstvo se rastače i gubi u potrazi za tuđim, nedokučivim identitetom, odnosno biva, kao što i sam naslov kaže, zaposednuto.

Autorka kroz monologe glavne junakinje vrlo otvoreno, često i eksplicitno razobličava sva lica ljubomore, uvlačeći čitaoce u mrežu nesvesnog. Razarajuća moć ljubomore leži u njenoj sposobnosti da nas ispuni, obuzme i odvuče od realnosti, a svu našu pažnju i osećaje preusmeri ka drugome, a prečesto i ka osobi koju nismo ni upoznali. Komadajući lice i naličje ljubomore kroz prizmu glavne protagonistkinje uočavamo koliko je moć koju ljubomora ima nad nama destruktivna i koliko je u stanju da svaku različitost sa drugom osobom svede na inferiornost i uzme naše celokupno biće pod svoje toksično okrilje. Poput zaposednutosti onostranim, demonskim silama, ljubomora kod glavne junakinje izaziva iskonsko divljaštvo. Ona zamišlja najbrutalniji scenario u svojoj glavi, tematizujući činjenicu da je zapravo svako ljudsko biće spremno na različita zlodela. Unutrašnja stanja koja ljubomora izaziva postaju opipljiva, telesna i poput svih razarajućih osećaja korespondiraju sa pojavama u prirodi, obrušavajući se poput talasa. U ovoj ispovesti o ljubomori autorka nastoji da individualno i nadasve intimno osećanje (baš kao što su same misli naše junakinje) prenese nama čitaocima na način tako blizak i opipljiv, a koji možemo prepoznati u nama samima.

Uvodne rečenice koje otvaraju ovaj svojevrsni traktat o ljubomori sublimiraju beskompromisnost pisanja Ani Erno, uz važnu napomenu prevodioca Bojana Savića Ostojića — uprkos svojoj beskompromisnosti, „Zaposednutost” nije egzibicionistička skandal-knjiga.

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno možete da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa Bizarnim pričama Olge Tokarčuk.