Kultura

Milla’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Doktor Džekil i mister Hajd, Robert Luis Stivenson

Foto: M. Grbić

Foto: M. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja roman Roberta Luisa Stivensona, „Doktor Džekil i mister Hajd“.

Ukoliko ste se kao i ja zaželeli misterije i fantastike, ovaj klasik Roberta Luisa Stivensona je pravi izbor. U pitanju je njegovo najpoznatije delo koje se čita u dahu i bukvalno ćete ga pročitati za jedno veče. U ovom romanu prisutan je sav Stivensonov talenat da zaintrigira i uvuče čitaoca u svet fantastike, mračnih delova ljudskog uma i podsvesti, misterije i onostranog.

Mračne i maglovite ulice Londona kriju priču o neuhvatljivom, tajnovitom zločinu od koga svi zaziru. Iako sam sigurna da priču o Džekilu i Hajdu većina već zna, to zasigurno neće umanjiti doživljaj tokom čitanja romana. Neizvesnost je sveprisutna, a tajna sa svim svojim pojedinostima će biti otkrivena na samom kraju.

Ovo je klasičan roman o dvojniku, o sukobu dobra i zla, o suprotnostima kao odlikama ljudskog uma i duše. Stivenson slika čoveka u kome se komešaju različiti osećaji, čoveka koji u sebi nosi polaritet i koji vodi neprestanu borbu sa samim sobom. Ovakav pogled na svet i doživljaj ljudske duše i uma inspirisali su mnoge pisce da se pozabave proučavanjem nesvesnog dela duše, među kojima su svakako Borhes, Prust, Breht, Nabokov i drugi. Meni je uvek zanimljivo i prisećanje na Kišov ,,Peščanik“ i tačke koje povezuju ova dva romana, sveprisutni polaritet, slika blizanca-dvojnika, borba ludila i trezvenosti, rastrojeni, ali krajnje senzibilni likovi. Najjednostavnije rečeno, ovo je priča o podvojenom JA, a neprestana borba ludosti i lucidnosti može biti savladana zaboravom i mahnitošću.

Ukoliko tražite roman koji će držati vašu pažnju, nemojte preskočiti ovaj klasik, jer sam sigurna da će vas tema zaintrigirati i navesti da istražujete romane sa sličnom tematikom.

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno moći da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa zbirkom priča Kazua Išigura, „Nokturna“.