Kultura

Milla’s Book Corner: Putovanje kroz književnost sa Milicom – Nokturna, Kazuo Išiguro

FOTO: P. Grbić

FOTO: P. Grbić

Milica Grbić danas za sve Boom93 čitaoce predstavlja zbirku priča Kazua Išigura, „Nokturna“

„U stvaralaštvo Kazua Išigura sam se zaljubila već pri prvom susretu i to sa romanom ,,Slikar prolaznog sveta“ koji u sebi sublimira glavne teme ovog Nobelovca, kao što su pitanja umetnosti, sukob prošlog i sadašnjeg vremena, uloga pojedinca u savremenom društvu itd. Njegov stil je poseban zbog svoje jednostavnosti i lakoće kojom ispreda rečenice i precizno slika, ne samo događaje, već i unutrašnja stanja likova. Jedna od značajnijih tema u njegovom stvaralaštvu, koja zauzima počasno mesto, jeste tema umetnosti. Njoj je posvećena posebna pažnja, a piščeva studioznost se ogleda u nijansama i perspektivama iz kojih govori o ovoj vanvremenskoj temi.

Zbirka ,,Nokturna“ obuhvata pet priča o umetnicima, muzičarima i njihovom snalaženju u savremenom društvu. U svaku od ovih priča utkane su najdublje emocije sete, tihe patnje svih likova, nezadovoljstva, taštine, rezignacije i apsurda. Ipak, Išiguro vrlo suptilno ubacuje i humoristične elemente, pa i uprkos ozbiljnim pitanjima, kao što je položaj umetnika u svetu, nakon čitanja ove zbirke ne ostaje opor ukus teskobe i beznađa. Svi likovi u ovoj zbirci vode svoje lične borbe i žive u određenom neskladu sa sadašnjim vremenom. Vrlo često, zbog talenta koji poseduju, veruju u svoju superiornost i zbog toga ne mogu realno da sagledaju svoju životnu situaciju. Išiguro ovakve situacije rešava konfrontirajući ,,prave umetnike“ i takozvane ,,samoprozvane umetnike“, ne stajući na stranu ni jednih ni drugih, već ostavljajući prostor čitaocima za promišljanje i zaključak. To mi je možda i jedan od najlepših momenata njegove književnosti, nema osude i nema umetničkog elitizma.

Ukoliko ste se malo zasitili romana ili jednostavno nemate koncentraciju da neku knjigu privedete kraju, zbirka ovih pet priča je idealna za razbijanje čitalačke krize. Uživaćete u lakoći Išigurovog pisanja i njegovim pričama koje su obavijene setnom, krunerskom, intimnom melodijom. Apsolutni doživljaj ćete imati ukoliko u pozadini slušate i neki lagani džez koji je utkan u sve stranice ove knjige. Moj predlog je za početak Čet Bejker!“

FOTO: Petar G.

Milica Grbić, rođena je u Požarevcu 1990. godine. Nakon završene Požarevačke gimnazije, upisala je Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer srpska književnost i jezik. Nakon diplomskih, Milica je završila i master studije. Živi u Novom Sadu sa svojom porodicom, a svaki slobodan trenutak provodi čitajući i pišući svoje utiske o pročitanom. Ona ima svoj blog, ali i Instagram stranicu gde sa svojim čitaocima i pratiocima deli utiske o raznim književnim ostvarenjima.

Milica i Boom93 ostvarili su saradnju, te ćete na našem portalu redovno moći da čitate Miličine preporuke i kritike različitih književnih dela.

Prošle nedelje, Milica nas je upoznala sa romanom „Na putu“, Džeka Keruaka.