Kultura

Mjuzikl ‘’Čikago’’ u punoj raskoši pred Požarevljanima

FOTO: Boom93/ Goran Jovanović

FOTO: Boom93/ Goran Jovanović

Pozorište na Terazijama donelo je na scenu požarevačkog Centra za kulturu spektakularnu i dugovečnu predstavu u režiji Kokana Mladenovića.

Bogat program Novembarskih dana kulture u Požarevcu, koji obiluje izložbama, promocijama knjiga, filmskim premijerama, predstavama amaterskih pozorišta, upotpunio je izuzetan događaj, gostovanje Pozorišta na Terazijama koje se predstavilo hit mjuziklom ‘’Čikago’’, koji je premijerno izveden 2006. godine.

Ta brodvejska predstava izvorno postavljena 1975, pravu slavu doživela je 1996. godine, kada je ponovo izašla pred publiku. Autori su Fred Eb, Džon Kender i Boba Fosi (autor nezaboravnih filmova ‘’Kabare’’ i ‘’Sav taj džez’’). I naša bioskopska publika je imala priliku da svojevremeno pogleda i popularni istoimeni film sa Rene Zelveger, Ketrin Zitom Džons i Ričardom Girom.

FOTO: Boom93/ Goran Jovanović

Radnja mjuzikla ‘’Čikago’’ odigrava se u istoimenom ozloglašenom američkom gradu dvadesetih godina 20. veka. U središtu radnje je neodoljiva plavuša Roksi (sada je igra Jelena Jovičić), neostvarena barska pevačica i žena koja je ubila svog ljubavnika ’’zato što nju niko ne sme da ostavi’’… Mjuzikl ‘’Čikago’’, iako na prvi pogled mračnog sadržaja i oštrog i satiričnog oslikavanja stanja u američkom društvu, izuzetno je popularan kod publike. Kao razlog toliko uspeha, navode se, pre svega, odlična muzika i koreografija Boba Fosija, kao i njegova izuzetna režija, koja nas u svet gangsterskog Čikaga uvodi kao u neki veliki kabare, kaže se, između ostalog, u reklamnoj najavi mjuzikla. Tu su likovi Velme, Ejmosa Harta, Bilija Flina, Mame Morton, Meri Sunašca…. U mjuziklu Pozorišta na Terazijama do tristotog izdanja Roksi je igrala Sloboda Mićalović, ali se od ove uloge oprostila u januaru ove godine.

Ta obnovljena brodvejska predstava osvojila je 1997. godine mnoge nagrade, između ostalih i 6 ‘’Tonija’’ (pozorišni ekvivalent filmskom ‘’Oskaru’’). U autorskoj ekipi naše verzije pored reditelja Kokana Mladenovića, svoj udeo imaju Marija Stojanović (prevod, prepev i dramaturgija), Milan Nedeljković (dirigent i orkestrator), Mojca Horvat (koreograf), Marija Kalabić (scenograf), Lana Cvijanović (kostimograf), Radovan Knežević (lektor), a u ovaj mjuzikl uključeni su svi umetničko-tehnički resursi Pozorišta na Terazijama, što je već više od petnaest godina donosi vrhunski doživljaj.