Kultura

Noć muzeja u Požarevcu: Ove godine onlajn izložbe i prezentacije

Zbog epidemiološke situacije izazvane virusom SARS CoV-2 i radova na rekonstrukciji izložbenih sala i postavki Narodnog muzeja Požarevac sadržaji u okviru 16. Evropske Noć i muzeja 14.11.2020. godine bili su predstavljeni onlajn na sajtu Narodnog muzeja Požarevac i na Fejsbuk stranici muzeja.
Foto/GSU/ Narodni muzej Požarevac -deo kolekcije

Na sajtu Narodnog muzeja Požarevac onlajn je predstavljena izložba šolja i zbirki Narodnog muzeja u Požarevcu i privatnih kolekcija “Užitak uz topli napitak” Na izložbi  su predstavljene šolje iz praistorijske, antičke, etnološke i primenjene zbirke Narodnog muzeja u Požarevcu, kao i veliki broj šolja iz privatnih zbirki. Poseban segment izložbe biće posvećen predmetima koji su se koristili za pripremanje i posluživanje kafe čaja.

Autori izložbe: Danica Đokić, etnolog, muzejski savetnik, Dragan Jacanović, arheolog, viši kustos, Teodora Branković, arheolog, viši kustos, Marina Radosavljević, istoričar umetnosti, viši kustosi Sanja Stojadinović, vodič.

Foto/GSU/ Izložba“Užitak u šoljici čaja“

U okviru noći Muzeja promovisan je i novi sajt Narodnog muzeja Požarevac. Novi sajt prati savremene tendencije prezentovanja postavki u objektima Narodnog muzeja Požarevac, kao i aktivnosti koje se u njima realizuju.

Foto/ GSU/Legat Miodraga Markovića

Pored ovih sadržaja odžana je i prezentacija  pod nazivom “Prateći programi u galeriji Legata Miodraga Markovića u toku Evropske noći muzeja 2015-2019” sa likovnim radionicama i umetničkim sadržajem autora višeg kustosa Marine Radosavljević i prezentacija rezultata radionice “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!”,auto prezentacija – Biljana Milosavljević Pićurić, istoričar umetnosti, kustos.

GSU /Interaktivna radionica

U okviru Evropske noći muzeja, održana je i likovna interaktivna radionica “Izrazimo različitosti-predstavimo sebe!” čiji je autor i voditelj bila Biljana Milosavljević Pićurić, kustos istoričar umetnosti. Radionica je bila deo  programa manifestacije “Muzeji za 10” sa ovogodišnjom temom “Muzeji za jednakost: raznovrsnost i uključenost” koja je trajala od 9-15.11.2020. godine.

Ovom prilikom Galerija savremene umetnosti bila je otvorena za posetioce od 17:00 do 21:00. Posetioci su mogli videti izložbu sa delima 42 autora – IX Bijenale mozaika. “Lepota predanja”,koja predstavlja nastavak dugogodišnje saradnje između Narodnog muzeja u Požarevcu i Galerije Studentskog kulturnog centra iz Novog Beograda. Autor Bijenala je istoričar umetnosti Ljiljana Subotić.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend