Kultura

Od subote 58. Filmski susreti: Praznik filmske glume u Nišu

Foto: Goran Jovanović

Foto: Goran Jovanović

Najveći filmski festival u našoj zemlji i ove godine biće stecište zvezda i nadolazećih snaga domaćeg filma. Od 26. avgusta do 1. septembra Filmski susreti će doneti filmove koji su obeležili period između dva festivala, nekoliko premijera, uručenje nagrade „Pavle Vuisić”, simpozijum o glumačkom opusu Dragomira Bojanića Gidre, promocije knjiga…

Grad Niš je tradicionalno izvanredan domaćin glumcima zastupljenim u ostvarenjima domaće kinematografije. Uz festival koji je za ovih bezmalo šest decenija izrastao u manifestaciju vrhunskog ranga, ne samo u oblasti filma, nego i generalno, kao jedan od najprestižnijih događaja na kulturnoj mapi Srbije, stoje genaracije Nišlija, kako među organizatorima (Niški kulturni centar, Udruženje filmskih glumaca Srbije) tako i među publikom, koja je uvek odano i sa puno ljubavi i radoznalosti ispunjavala prostor Letnje pozornice u Tvrđavi, gde se uživalo u glumačkim dometima.

U programu festivala ove godine, po izboru selektora Dejana Dabića, našli su se filmovi „Trag divljači’’ Nenada Pavlovića, „Ko živ, ko mrtav’’ Radeta Ćosića, „Ovuda će proći put” Nine Ognjanović, „Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića, „Da li ste videli ovu ženu?” Dušana Zorića i Matije Gluščevića, „Manja” Nikole Končarevića, „Svilen konac” Damira Romanova, „Sveta Petka, krst u pustinji” Hadži Aleksandra Đurovića, „Koma” Petra Jakonića, „Vera” Nedeljka Kovačića, „Momak i devojke” Ivice Vidanovića, „Oluja” Miloša Radunovića, „Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, „Indigo kristal” Luke Mihailovića. Završne večeri festivala biće prikazane dve niške produkcije, „Narodni glumac” Vladimira Ristića, dokumentarac o glumcu Žiki Milenkoviću, i „Prihvati ili odbij”, dugometražni igrani film u režiji Božidara Pešića.

Foto: Goran Jovanović

Nagrada „Pavle Vuisić” za životno delo biće dodeljena Mirjani Karanović, a biće oraganizovan i Simpozijum o glumačkom delu Dragomira Bojanića Gidre, u godini u kojoj se obeležava 90 godina od rođenja i 30 godina od smrti popularnog glumca, uz učešće velikog broja kritičara, novinara, reditelja, scenarista i drugih filmskih poslenika.

Tradicionalno, na festivalu će biti dodeljene nagrade Gran pri „Naisa”, „Car Konstantin”, „Carica Teodora”, Povelje za izuzetnu mušku i žensku ulogu, te nagrade za žensku i mušku epizodnu ulogu i debitanta.

Redakcija Boom 93 će imati svog novinara na 58. Filmskim susretima koji će vam doneti mnoge zanimljive detalje, osvrte i preglede dešavanja.

Foto: Goran Jovanović