Kultura

Osnovan Fond solidarnosti za pomoć tokom krize kulturnim radnicima i umetnicima

Sedam asocijacija, udruženja i saveza osnovalo je Fond solidarnosti kulturnih radnika i radnica Srbije, koji je namenjen svim zaposlenima u kulturi i umetnicima, koji su zbog vanrednog stanja i pandemije ostali bez ikakvih primanja.
N1 screenshot

Fond su osnovali Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS), Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV), BAZAART, STANICA Servis za savremeni ples i udruženje likovnih kritičara AICA Srbija.

U zajedničkom saopštenju se navodi da Fond solidarnosti treba da nadomesti nedostatak sveobuhvatnih mera države za pomoć zaposlenima u kulturi i umetnicima.

„Fond solidarnosti je namenjen i onima od čijeg rada zavisi kulturna i umetnička produkcija – modeli, statisti, tehničari, a nemaju nikakvih garantovanih radnih obaveza, niti prava“, navodi se u saopštenju.

Za korišćenje sredstava Fonda mogu da se prijave i umetnici i kulturni radnici koji nisu članovi udruženja koosnivača.

Prioritet za dodelu jednokratne pomoći imaće oni koji su u najtežoj socijalnoj i ekonomskoj situaciji.

„Posebno želimo da pomognemo onim kulturnim radnicima i radnicama koji su nezaposleni, koji plaćaju rentu za stan, koji imaju penziju ispod proseka i koji izdržavaju porodice bez drugih primanja“, navodi se u saopštenju.

Do sada je prikupljen novac za jednokratnu solidarnu pomoć za oko 150 osoba u iznosu od po 30.000 dinara bruto.

Novac za to su dali Fond za otvoreno društvo, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i platforma FundAction, kao i Fondacija „Hajnrih Bel“, koja je podržala pripremu Fonda.

Potpisnici očekuju odgovor Ministarstva finansija Srbije, od kojeg su tražili oslobađanje od plaćanja poreza pri isplati solidarne pomoći, da bi ugroženi dobili maksimalno moguću pomoć.

„Narednih dana biće pokrenuta i ‘crowdfunding’ kampanja u kojoj ćemo pozvati građane Srbije, pojedince i grupe, kao i pravna lica, da doniraju sredstva Fondu kako bi što veći broj ugroženih kulturnih radnika mogao da bude pomognut u, očigledno, produženom periodu krize“, piše u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend