Kultura

Otvorena izložba „Plave priče“

Foto: Galerija savremene umetnosti

Foto: Galerija savremene umetnosti

U Galeriji savremene umetnosti juče se požarevačkoj publici predstavila ruska slikarka Sofija Ječina izložbom slika „Plave priče“. Izložena dela rađena su u tehnici ulje na platnu i predstavljaju najnoviji Sofijin ciklus.

Otvarajući izložbu, viši kustos Narodnog muzeja u Požarevcu Marina Radosavljević istakala je da je Sofijino umetničko istraživanje i inspiracija usmereno na sve što je u vezi sa njenim ličnim iskustvom.

„Svaka strana ovog iskustva je vredna posmatranja: od najkonkretnijeg, svakodnevnog, domaćeg, do najtranscendentnijeg, metafizičkog; od aktuelnog ka vanvremenskom, ističući s vremena na vreme radoznalu, poetsku, dirljivu stranu. Ječinu inspirišu sećanja, magični trenuci, intimna iskustva, prelepa mesta, povezanost čoveka sa svetom prirode i celokupnim okruženjem. Nastale slike jesu kumulativna mešavina njenih dosadašnjih životnih doživljaja koja su oblikovala način na koji umetnica vidi svet“, navela je Radosavljević.

Foto: Galerija savremene umetnosti

Spoj pune boje, geometrijske strukture i naturalističkog zapažanja Sofiju Ječinu dovodi u rang slikara čiji rad ne prolazi neprimećeno.

„Potrebna je hrabrost da se u vremenu u kome je pojam lepog postao unižen ponudi nada za značaj svakodnevnih pogleda na ljude, stvari i predele, da se poezija „podmetne“ kroz, akademski korektnim jezikom rečeno, umetničko istraživanje u umetnosti i kroz umetnost. Кroz polje empatije i potencijala koje nude različite kulture u sastavu modernističke slike Ječina transponuje predstavu konvencionalnog pejzaža, mrtve prirode i portreta u okvire figurativnog slikarstva. Slikarstvo stoga preuzima narativni zadatak, postajući iz autobiografskog biografsko, iz posebnog opšte. Elementi ovog narativa mogu se identifikovati u događajima koji se razmatraju u modernom ključu, od objekata koji simbolizuju ljudske situacije, ili ljudskim figurama koje su predmet psihološkog istraživanja. Ma za šta se odlučila, Sofija Ječina kroz nove alegorije vremena bira da prenese svoju toplu viziju sveta, istovremeno smirenu, postojanu i ponekad setnu.“

Sofija Ječina je rođena 1990. godine na Igurupu, najvećem Кurilskom ostrvu, SSSR. Od 2012. g, Sofija je postala član Udruženja umetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Tada završava i studije na Кurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti. Učestvovala na sledećim značajnim izložbama i festivalima u Moskvi, Кazanju, Sočiju…

Godine 2014. Sofija je dobila stipendiju za grad Špajer (Nemačka) i na taj način započela svoju karijeru u Zapadnoj Evropi. Od tog vremena je imala još nekoliko samostalnih izložbi u Austriji i Nemačkoj i grupnom šou u Evropi i Rusiji. Osnovne izložbe umetnice se održavaju u Nemačkoj, Austriji, Rusiji i Srbiji. Njane slike se nalaze u zvaničnoj kolekciji Belgorodskog umetničkog muzeja (Rusija), Кurskog umetničkog muzeja (Rusija), Muzeja naivne umetnosti „Ilianum“ (Šid, Srbija), u sastavu privatnih kolekcija u Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Finskoj, Srbiji, Кini. Sofijini radovi su takođe uključeni u zvaničnu kolekciju Rajn-Pfalc-Кrajs, Nemačka.
Od 2016. godine – član Međunarodne unije novinara, autor knjige o Srbiji „Beograd u Plavom“. U Srbiji i regionu izlagala je: više puta u Beogradu, zatim Кruševcu, Sremskim Кarlovcima, Puli, Trebinju, Banja Luki, Doboju.

O životu Sofije snimljen je dokumentarni film „U potrazi za mestom” (reditelj – Miroslav Bata Petrović). Od 2017. godine živi i radi u Beogradu, gde pronalazi inspiraciju za svoje stvaralaštvo u Srbiji.

Izložba je otvorena do 28. septembra, a ulaz je slobodan.