Kultura

Pesnička zbirka ‘’Polog’’ Dragiše Živadinovića promovisana u Požarevcu

FOTO: Goran Jovanović

FOTO: Goran Jovanović

Nova zbirka pesama cenjenog pesnika Dragiše Živadinovića, koji se u svom opusu na čulan i poetski uverljiv način najviše bavi zavičajem, predstavljena je u sredu u požarevačkom Centru za kulturu.

Knjiga pesama „Polog“ Dragiše Živadinovića, koju je izdalo Udruženje književnika Srbije – Književna zajednica Požarevac, uspešno je predstavljena na promociji u Centru za kulturu Požarevac pred punom konferencijskom salom ove ustanove.

O autorovom delu govorili su Slavica Jovanović, ispred izdavača, kao i Danijela Božičković.

FOTO: Goran Jovanović

Stihove je govorio dramski umetnik Lepomir Ivković, koji je osim toga doneo i neka sećanja i anegdote vezane za autora.

„Ja sam nedavno pročitala rečenicu jednog kritičara koja me malo dirnula, a on je rekao da nema ništa bespomoćnije od pesme napisane na papiru. I kada je pesnik napiše i pošalje u svet, on nad njom više nema nikakvu moć. Nama ostaje da o njoj sudimo, i mislim da mi ne smemo biti odviše strogi. Mislim da je Dragiša kao i svaki pesnik čitavu svoju dušu i čitavog sebe, ono svoje najličnije, najintimnije, najiskrenije dao u svojoj pesmi… Polog može biti simbol, može biti metafora, može biti i Hristovo seme, ali može biti i seme zla i neko seme oko koga se sabiraju sva zla, nedaće, nevolje… Takođe može biti simbol represije, neslobode, tiranije, ontološkog nekog zla koje se uperilo protiv čoveka, a mi mu često ne znamo ni svrhe ni smisla“rekla je, između ostalog, Slavica Jovanović.

„Pesme koje su spakovane u ovoj zbirci su veoma zanimljivih naslova. I one su krenule na put upravo iz Biblioteke u Malom Crniću, na naše veliko zadovoljstvo. Ova najnovija zbirka svakako samim nazivom ukazuje na dominantnu simboliku, a Dragiša je ostao veran svom stvaralačkom i umetničkom putu i pravcu, i on veoma jakim, britkim i snažnim rečima pokazuje svoje emocije. On se zapravo sve vreme bori protiv sila zla, protiv svega što je neprirodno i nepotrebno, ističući u prvi plan svoju iskonsku povezanost sa zavičajem, sa rodnom grudom, sa svojim korenima“, ocenila je Danijela Božičković, direktorka Biblioteke „Srboljub Mitić“ u Malom Crniću.