Kultura

Pete festivalske večeri nastupilo pozorište iz Slovenije (FOTO)

Pete festivalske večeri Viminacijum festa Mestno gledališče Ptuj iz Slovenije u učionici Limesa izvelo je predstavu „Frančišek”, a za najboljeg glumca po oceni žirija publike proglašen je Janez Škof.

Predstavu koja je rađena po romanu  „Božji ubožec” (Sirotan Božji) režirao je Jernej Lorenci. Ovaj slovenački reditelj 2017. godine dobio je najznačajniju međunarodnu pozorišnu nagradu „Premio Europa”.

Glumci Janez Škof i Tamara Avguštin pričaju priču o Franji Asiškom, koji je u ovoj predstavi prikazan demistifikovan, odnosno prikazan je pre svega kao čovek, koji traži svoj put ka Bogu i koji ne vodi borbe protiv sveta, već vodi borbe unutar sebe.

Žiri publike odlučio je da Uzdarje, nagrada za najboljeg glumca predstave, pripadne glumcu Janezu Škofu, koji je tumačio lik Franje Asiškog.

Foto: S. Lisac/Boom93

Franjo u ovoj predstavi prolazi kroz transformaciju od običnog čoveka do sveca.

Franjo je rođen 1182. godine u Asizu kao sin trgovca. U mladosti se prepuštao svetskim zadovoljstvima, a posle učešća u ratu između Asizija i Peruđe, tokom jednogodišnjeg zatočeništva posvetio se veri. Ubrzo je shvatio da je njegov put bio siromaštvo, zbog čega su ga među Asižanima smatrali ludim.

Novo „ludilo” koje je proklamovao ljudima je „ljubezen” (ljubav).

Foto: S. Lisac/Boom93

 

Za njega bila je važna neraskidiva povezanost među ljudima, ali i povezanost sa prirodom.

Specifičnost ove predstave je i interakcija sa publikom, koja je bila deo predstave. Naime, glumci su nekoliko prisutnih uključili u predstavu tako što su im dali zvonca i nekoliko rečenica koje je trebalo da pročitaju.

O ovoj predstavi najbolje govori dug i snažan aplauz publike.

Podsetimo, do sada su odigrane četiri takmičarske predstave. Pored „Frančišeka” to su „Hasanaginica”, „Tesla, svetlopis u vremenu” i „Ifigenija”. Večeras, 24. juna, Hrvatsko narodno kazalište Osijek odigraće poslednju takmičarsku predstavu „Čaruga”, koja je zbog najavljenih vremenskih neprilika izmeštena u Centar za kulturu i počeće u 20 časova.

Žiri publike svake večeri dodeljuje nagradu Uzdarje najboljem glumcu ili glumici u predstavi. Uzdarje su prethodnih večeri dobili Bojana Milanović za ulogu Hasanaginice, Vesna Stanković za ulogu Georgine, majke Nikole Tesle i Jelena Đukić za ulogu Klitemnestre.

Izvedena je i jedna revijalna predstava ⎯  „San o Mileni”. Iako ne ulazi u konkurenciju za nagradu stručnog žirija, žiri publike odlučio je da dodeli Uzdarje i najboljem glumcu ove predstave. Po njihovoj oceni to je bio Jovan Zdravković.

Stručni žiri će na kraju festivala dodeliti dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Stručni žiri petog Viminacijum festa čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović”.

Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93