Kultura

Peti Viminacijum fest: Retrospektiva (FOTO+VIDEO)

Foto: A. Stepanović/Boom93

Foto: A. Stepanović/Boom93

Peti Viminacijum fest trajao je od 19. do 25. juna 2023. godine, a nagrade za najbolju predstavu i najboljeg glumca otišle su u Sloveniju.

Takmičarske predstave

U takmičarskom delu festivala prikazano je pet predstava:

  • Hasanaginica” Gradskog pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Dušana Tuzlančića,
  • Frančišek” Mestnog gledališča Ptuj u režiji Jerneja Lorencija i
  • „Čaruga” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek u režiji Borisa Svrtana.

Kako je izgledao ovogodišnji Viminacijum fest pogledajte u videu.

Nagrade stručnog žirija

Stručni žiri odlučio je da Viminacium Maximus, nagrada za najbolju predstavu pripadne predstavi „Frančišek” u režiji Jerneja Lorencija.

„Svedenim rediteljskim postupkom Lorenci je, uz pomoć dvoje odličnih glumaca i podršku članova umetničkog tima, upečatljivim sredstvima na scenu preneo složenu priču o bolnim sudarima iskrene čovekove potrebe da ovaj svet učini boljim mestom za život i surovih okolnosti koje poništavaju svaku mogućnost pozitivne realizacije takve borbe”, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Kako je još navedeno, slovenačka predstava se u ovogodišnjoj selekciji izdvojila izvođačkom preciznošću, likovnom jednostavnošću, teatarskom punoćom i idejnom oštrinom. Svim tim elementima ona je povezala svet filozofskih ideja Kazantzakisa sa senzibilitetom modernog, beskompromisnog teatra.

Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca festivala, stručni žiri dodelio je Janezu Škofu za uloge odigrane u „Frančišeku”.

„Sigurnom igrom koja minimalizmom gotovo da poništava glumu i besprekornom preciznošću Škof gradi lik nevinog dečaka kojeg duševni nemiri vode do buntovništva i, dalje, do pozicije svetitelja koji vlastitim primerom kroz siromaštvo promoviše ljubav i bratstvo, da bi se na kraju transformisao u beketovskog gubitnika čiji vapaj dobija munkovski smisao”, obrazlaže stručni žiri.

Sa Tamarom Avguštin Škof manifestuje savršenu partnersku igru, smatra stručni žiri.

Intervju sa Janezom Škofom pročitajte OVDE.

Stručni žiri petog Viminacijum festa činili su Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

O nagradama i značaju Viminacijum festa za pozorišni život u Srbiji razgovarali smo sa Milošem Latinovićem.

Nagrade žirija publike

Osim nagrada stručnog žirija, na ovom festivalu dodeljuje se i nagrada žirija publike. Svake večeri žiri publike dodeljivao je Uzdarje, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu predstave.

Uzadrje su dobili:

Foto: S. Lisac/Boom93
  • Vesna Stanković, koja je tumačila ulogu Georgine, majke Nikole Tesle, u predstavi „Tesla, svetlopis u vremenu”,
Foto: S. Lisac/Boom93
  • Jelena Đukić, koja je tumačila ulogu Klitemnsetre u predstavi „Ifigenija”,
Foto: S. Lisac/Boom93
  • Janez Škof, koji je tumačio ulogu Franje Asiškog u predstavi „Frančišek” i
Foto: S. Lisac/Boom93
Foto: S. Lisac/Boom93
Žiri publike petog Viminacijum festa činile su Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović-Ilić, glumica amaterskog Pozorišta „Milivoje Živanović”.

O odlukama žirija publike i značaju Viminacijum festa za kulturni život Požarevca razgovarali smo sa Jelenom Trifunović-Ilić.

Održana je i revijalna predstava „San o Mileni” Udruženja umetnika „Artista” iz Beograda, u režiji Jelene Bogavac. Iako je ova predstava bila van konkurencije za nagrade stručnog žirija,žiri publike ipak je dodelio nagradu za najboljeg glumca predstave, koja je pripala Jovanu Zdravkoviću.

Foto: S. Lisac/Boom93

Peti Viminacijum fest imao je i prateći program.

Kao uvod u festival u Lapidarijumu Narodnog muzeja Požarevac održana je monodrama Tihomira Stanića „Na Drini ćuprija”. Stanić je za Boom 93 govorio o ovoj monodrami koju izvodi već dvadeset godina, kao i o važnosti mitova i legendi.

Foto: J. Milenković/Boom93

U Arheološkom parku Viminacijum kao prateći program tokom čitavog trajanja festivala bila je prikazana izložba „Mit u svetu – Svet u mitu” – Portreti mitskih likova Srednjeevropskog kulturnog centra iz Novog Sada.

Nakon svake predstave održan je i muzički program, gde je nastupao bend Baba kai.

Nakon svečane dodele nagrada, koje je u ime ansambla i u ime nagrađenog glumca Janeza Škofa primio Peter Srpčić, direktor Mestnog gledališča Ptuj, održan je koncert „Hard Green & Irish Show Dance”.

Foto: J. Milenković/Boom93

Autor, selektor i umetnički direktor ovog festivala je Mihajlo Nestorović, sa kojim smo razgovarali o nastanku festivala i procesu selekcije.

Ovogodišnji Viminacijum fest održan je u Limesu, u učionici Limesa i Areni Arheološkog parka Viminacijum, a poslednja takmičarska predstava izvedena je u Centru za kulturu Požarevac.

Foto: S. Lisac/Boom93
Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.