Kultura

Počasna nagrada „Aleksandar Lifka“ za Igora Gala

FOTO: Festival evropskog filma Palić/ Damir Vujković

FOTO: Festival evropskog filma Palić/ Damir Vujković

Glumac koji se proslavio u delima jugoslovenske kinematografije poneo je najveće priznanje ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću.

Nezaboravni Bambino u filmu Hajrudina Krvavca “Most“(1969) verovatno je najpoznatija i najpopularnija uloga glumca Igora Gala, koji je dobio priznanje regionalni “Lifka“ za svoj doprinos kinematografiji ovih prostora.

Lepi dečko jugoslovenskog filma stekao je ogromnu popularnost, a pojedini tiražni listovi proglašavali su ga ovdašnjim Alenom Delonom.

Glumac je rođen 1948. godine u Ćupriji, ali ga je životni put odveo u Hrvatsku gde je snimio najveći broj filmova sa tamošnjim režiserima. Debitovao je 1968. u filmu “Imam dvije mame i dva tate“ jednog od najvećih hrvatskih autora, Kreše Golika.

Igrao je kod Fadila Hadžića (“Divlji anđeli“), Marijana Arhanića (“Poslijepodne jednog fazana“), kod oskarovca Dušana Vukotića (“Akcija stadion“), Vladimira Tadeja (“Pakleni otok“), Vatroslava Mimice (“Banović Strahinja“), Miroslava Mikuljana (“Crveni i crni“).

Kod Radivoja Lole Đukića igrao je u cenjenom filmu “Balada o svirepom“.

Početkom 70-ih igrao je u jednom od najprovokativnijih jugoslovenskih filmova, slovenačkoj produkciji “Maškarada“ Boštjana Hladnika, priči nabijenoj erotikom i slobodnim scenama. Film je ozbiljno počeo da se prikazuje tek početkom 80-ih, najpre u jednom od programa na Pulskom festivalu.

Sa Hajrudinom Krvavcem sarađivao je i u proslavljenom ostvarenju “Valter brani Sarajevo“ (lik Mališe u TV seriji).

Bio je deo glumačke ekipe kod čuvenog Sema Pekinpoa u ratnom spektaklu “Gvozdeni krst“, a i u zrelijem dobu bio je angažovan u inostranim produkcijama.

Devedesetih i nakon dvehiljadite godine nije bio mnogo pred kamerama. Tek ponekad bi se pojavio kao, na primer, u filmovima “Zlatne godine“ Davora Žmegača i “Je li jasno, prijatelju?“ Dejana Aćimovića.

Dugo je nameravao u okrilju svoje producentske kuće “Histrija film“ da kao reditelj uradi novu verziju proslavljenog filma “H-8“ Nikole Tanhofera, ali za sada nije uspeo u tome.

Na 65. Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu za životno delo.

U poslednje vreme Igor Galo je čest i drag gost “Filmskih susreta“ u Nišu.