Kultura

Pozorište „Milivoje Živanović” zablistalo na sceni Centra za kulturu

Foto: J. Milenković

Foto: J. Milenković

Pozorište „Milivoje Živanović” Požarevac 24. i 25. januara pred požarevačkom publikom izvelo je predstavu <a href="https://boom93.rs/info/kultura/predstava-zlocin-i-kazna-svakom-svoj-krst/">„Zločin i kazna”</a>, koju je adaptirao i režirao Miloš Jagodić.

Adaptirati roman poput „Zločina i kazne” Fjodora M. Dostojevskog za scensko izvođenje veliki je izazov. Ovo nije prva dramatizacija navedenog romana. Međutim, veliki uspeh za Pozorište „Milivoje Živanović” predstavlja činjenica da je ovo prvi put da predstavu radi amatersko pozorište, kako je za emisiju „Supermarket kulture” ranije izjavio reditelj predstave Miloš Jagodić.

Glavne uloge pripale su Valentinu Oljači, koji je igrao Raskoljnikova, Slobodanu Bobi Stepiću, koji je igrao Porfirija Petroviča, i Sari Trailović, koja je igrala Sonju Marmeladovu.

Slobodan Boba Stepić i Valentino Oljača bili su glumci koji su se najvište istakli, što je i očekivano, budući da glavnu nit predstave čini psihološka igra Porfirija Petroviča i Raskoljnikova. Ipak, ni ostali glumci nisu zaostali za svojim kolegama. Mlada Sara Trailović uspešno je iznela lik Sonje Marmeladove, koja svojom skrušenošću i dobrotom utiče na Raskoljnikova.

Vrlo važan deo predstave je veliki krst na sceni, koji svojom simbolikom doprinosi doživljaju predstave.

O uspehu predstave najbolje govori reakcija publike, koja je više puta tokom izvođenja glumce nagradila velikim aplauzom.

Foto: J. Milenković

Za scenografiju i kostime bila je zadužena Milica Ilić, a za izbor muzike Milan Filipović.

Foto: J. Milenković

Publika je sedela na sceni, te je kapacitet bio ograničen na 100 mesta.

Foto: J. Milenković