Kultura

Predrag Paunović o petom Viminacijum festu

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Peti po redu Viminacijum fest počinje u ponedeljak, 19. juna. Sa Predragom Paunovićem, glavnim organizatorom ovog festivala, razgovarali smo o ovogodišnjem takmičarskom i pratećem programu, ceni karata i lokalitetima na kojima će se festival održati.

Cena karata za sve predstave Viminacijum festa iznose 500 dinara i mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu. Kako kaže Paunović, još uvek ih ima u prodaji.

Kao i svake godine, obezbeđen je besplatan prevoz do Viminacijuma, gde se festival i održava.

„Od 20 časova, autobus koji kreće ispred hotela „Dunav”, vozi sve putnike koji nemaju prevoz  na lokalitet gde se igra predstava i nakon predstave vraća ih nazad”, rekao je Paunović.

Viminacijum fest organizuje se na lokalitetima arheološkog parka Viminacijum – u Limesu i Amfiteatru ili Areni. U planu je i treći lokalitet, za koji je direktor Arheološkog parka „Viminacijum” Miomir Korać, prema rečima Paunovića, dao dozvolu.

„U pregovorima smo da se jedna predstava po prvi put odigra i u Parku mamuta, ali to ćemo videti na licu mesta. Čekamo da dođe ansambl iz Slovenije da vidimo možemo li tamo sve to izvesti, pošto to zavisi i od kretanja glumaca. Moramo videti simulaciju predstave i videti postoji li mogućnost da se ošteti nešto od kostiju i barke koja se nalazi tamo, pa se u tom slučaju neće tu igrati”, navodi Paunović.

U slučaju kiše pripremljen je rezervni prostor u kome će se izvoditi predstave, a to je Teatrum učionica u Limesu.

„Ne razmišljamo o tome pošto su bogovi i ovoga puta na našoj strani. Za to se potrudio, očigledno, stari Rim i imaćemo predivno vreme – skoro 30 stepeni svakoga dana”, rekao je Paunović.

U takmičarskom delu festivala učestvovaće 5 predstava, od kojih su 4 inostrane.

„Festival otvara predstava iz Republike Srpske – ’Hasanaginica’ Pozorišta Semberija i Narodnog pozorišta iz Banja Luke. Onda imamo pozorište iz Kolašina i Korifej teatar iz Crne Gore sa predstavom ’Ifigenija’, zatim Mestno gledališče Ptuj sa predstavom ’Frančišek’ i imamo ’Čarugu’ Narodnog kazališta iz Osijeka. Beogradski Teatrijum dolazi sa predstavom ’Tesla, svetlopis u vremenu’. To je jedina domaća predstava”, rekao je Paunović.

Predstava „Hasanaginica” rađena je prema istoimenoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića. U njoj glume i tri glumca Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad: Bojana Milanović, Sonja Damjanović i Milan Kovačević.

„Ifigenija” je rađena po Euripidovoj drami „Ifigenija u Aulidi” u režiji Zorana Rakočevića, koji je u jednoj izjavi rekao da je Euripidovo delo aktuelno i dve i po hiljade godina od njegovog rođenja, i da kao takvo traje, dobijajući nanovo drugačija tumačenja, aktuelizaciju i fokus. Na Međunarodnom teatarskom festivalu u Prištini „Ifigenija” je dobila nagradu za najbolju predstavu u celini.

Predstava „Frančišek” specifična je po tome što će za njeno izvođenje, prema rečima Predraga Paunovića, iz Slovenije doneti kubik i po specijalnog peska. Rađena je po romanu Nikosa Kazantzakisa u režiji Jerneja Lorencija. Mitska ličnost o kojoj govori ova predstava je Franjo Asiški.

Drama „Čaruga” je komedija Ivana Kušana, koja govori o legendarnom liku iz Slavonije, Jovanu Stanisavljeviću, poznatom kao Slavonski Robin Hud. Režiju predstave potpisuje Boris Svrtan.

Predstava „Tesla, svetlopis u vremenu” predstavlja celokupni život Nikole Tesle. Teslu glume tri glumca u tri životna doba, a radnja se dešava u Smiljanu i Njujorku.

„Ako postoji neka ličnost o kojoj se već više od 10 godina baš priča i u svetu, a i kod nas i u regionu, to je apsolutno Tesla”, rekao je Paunović.

Foto: Boom93

Na pitanje da li će u budućnosti proširiti saradnju sa inostranim pozorištima Paunović kaže da, pošto Viminacijum fest nosi naziv „Mitovi stari i novi”, a najviše mitova ima u grčkoj mitologiji, planiraju da narednih godina dovedu i neku predstavu iz Grčke.

Kako će biti prikazane inostrane predstave, pitali smo Paunovića da li očekuje i inostranu publiku.

„Za sada imamo publiku van Požarevca, to je dobro. Dolaze iz Beograda, Novog Sada i iz unutrašnjosti. Treba nam vremena. Ovo je tek zaživelo, festival je u razvoju. Ako se pripremi dobar paket, dobra ponuda, da mogu prespavati i videti još neke stvari, onda bi možda dolazio i veći broj stranih gledalaca. Viminacijum se ipak obiđe za jedan dan. Tu treba da se napravi jedna međugradska, međuopštinska saradnja, npr. sa Golupcem”, kaže Paunović.

Ove godine festival ima i prateći program.

„To je ’Na Drini ćuprija’, monodrama Tihomira Stanića, koja će se igrati u Lapidarijumu Narodnog muzeja u Požarevcu, u nedelju u 21 čas, kao uvod u Viminacijum fest, i ’San o Mileni’, predstava o našoj Mileni Pavlović Barili, Udruženja ’Artista’ iz Beograda”, navodi Paunović.

Predstava „San o Mileni” planirana je kao revijalna predstava koja je trebalo da se odigra nakon predstave „Bilo jednom na Brijunima” Bitef teatra. Međutim, predstava Bitef teatra ipak neće biti izvedena.

„Gospodin Milan Marić, naša velika zvezda, koji je glumio Tomu u  filmu ’Toma’, dobio je ponudu za Holivud. On je, naravno, to prihvatio i sada snima po Holivudu. Ne može se naći zamena. Onda se od te predstava odustalo. Odlučili smo da je najlogičnije bilo da revijalnu predstavu stavimo na glavni stejdž u 9 i da imamo popunjen i taj dan. ’San o Mileni’ biće igran 22. umesto predstave ’Bilo jednom na Brijunima’, ali kao prateći program. Biće van konkurencije”, objašnjava Paunović.

Ulaz za predstavu „Na Drini ćuprija” je besplatan, a za predstavu „San o Mileni”, cena ulaznice, kao i za sve druge predstave, iznosi 500 dinara.

Osim ove dve predstave kao prateći program festivala tu je i izložba „Mit u svetu – Svet u mitu” – Portreti mitskih likova Srednjeevropskog kulturnog centra iz Novog Sada, koja će, prema rečima Predraga Paunovića, biti izložena u Limesu i delimično u Domusu Arheološkog parka Viminacijum. Takođe, planiran je i muzički program.

„Svake večeri nakon predstava družićemo se i uživati u muzici benda ’Baba Kai’. To je već tradicija”, kaže Paunović.

U završnom delu programa održaće se koncert  „Hard Green & Irish Show Dance”.

„Hard Green grupa izvodi irsku muziku, što nikada do sada nije bilo. Imaju plesnu grupu koja izvodi river dance, irski ples. Dovoljno je samo to reći. Oni jedini to kod nas izvode. Beograđani su i imaju dva Irca u sastavu”, navodi Paunović.

Stručni žiri na kraju festivala dodeljuje dve nagrade – Viminacium Maximus, za najbolju predstavu i Zlatnu fibulu, rad akademskog vajara Slaveta Ajkovskog, za najboljeg glumca ili glumicu festivala. Pobednici će dobiti i novčane nagrade u iznosu od 240.000 za najbolju predstavu i 80.000 za najboljeg glumca, rekao je Paunović.

„Stručni žiri ove godine čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar. Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta ’Milivoje Živanović’”, naveo je Paunović.

Selektor festivala je Mihajlo Nestorović, koji je i autor i umetnički direktor Viminacijum festa.