Kultura

Predstavljen detaljan program Viminacium festa, ulaznice je moguće kupiti isključivo na bilteranci

FOTO: Boom93/R. Momirović

FOTO: Boom93/R. Momirović

Danas je predstavljen detaljan program “Viminacium festa” koji će na prostoru arheološkog nalazišta Viminacijum biti organizovan po četvrti put.

Takmičiće se profesionalna pozorišta iz naše zemlje, Podunavlja i šireg okruženja. Ove godine, festival održava se od 21. do 27. juna na tri lokacije u arheološkom parku Viminacium.

Selektor ovogodišnjeg Viminacium festa je Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu.

Baner Boom93 Android aplikacija

Mihajlo Nestorović FOTO: Boom93/R. Momirović

Program festivala:

21. jun – mjuzikl “Tri musketara”, Pozorište mladih iz Novog Sada
22. jun – „Kod večite slavine“, Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Centar za razvoj vizuelne kulture
23. jun – „Jugoslavija moja otadžbina“, Gledališle Koper-Teatro Capodistria iz Kopra (Slovenija)
24. jun – „Okamenjeno more“, pozorište “Bora Stanković“ iz Vranja
25. jun – „Kaštel u jezeru“, Narodno pozorište iz Sombora
26. jun – „Zaljubljeni Šekspir“, Beogradsko dramsko pozorište

Na svečanom zatvaranju festivala, u ponedeljak, 27. juna nastupiće Beogradski diksilend orkestar i plesni sastav “Dixi show dance’’, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih džez sastava, osnovan januara 2001. godine u Beogradu.

Sve predstave počinju od 21h, cena ulaznice iznosi 500 dinara, a za sve posetioce festivala biće organizovan besplatan prevoz iz Požarevca. Usled novog Zakona o fiskalizaciji koji je stupio na snagu 1. maja, ulaznice je moguće kupiti isključivo na bilteranci Centra za kulturu Požarevac.

Podsetimo, na prošlogodišnjem festivalu, nagrada za najbolju predstavu dodeljena je glumačkoj ekipi predstave „Škofjeloški pasijon“, u režiji Jerneja Lorencija, Prešernovog gledališča iz Kranja i Mestnog gledališča iz Ptuja, Slovenija.

Nagrada za najboljeg glumca festivala 2021. godine dodeljena je Sonji Isailović i Bojani Milanović za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.