Kultura

Predstavljen prvi broj časopisa „Maksim“ i obeležen dan rođenja Stevana Raičkovića

Foto: Miroslav Životić

Foto: Miroslav Životić

Juče, 5. jula, biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo organizovala je dvodelni kulturni program povodom dva važna događaja, dana rođenja Stevana Raičkovića i predstavljanja prvog broja „Maksima“, časopisa za književnost, umetnost  i kulturu.

Svečanim prijemom u čitaonici biblioteke uz prisustvo predstavnika lokalne samouprave Kučeva, kao i dela autora zastupljenih u „Maksimu“, ali i bibliotekara iz celog okruga, obeležen je dan rođenja Stevana Raičkovića koji je 5. jula 1928. godine rođen u Neresnici.

Drugi deo događaja, odnosno predstavljanje prvog broja „Maksima“, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, održan je u spomen parku „Ravništarka“. Svi prisutni autori imali su priliku da govore o samom časopisu ili pročitaju svoj prilog.

Foto: Miroslav Životić

„Ovo je dan kada gradimo nova prijateljstva i učvršćujemo stara, dan kada se predstavljaju ostvarene stare ideje i rađaju nove, ali i dan kada odajemo počast ljudima čija imena su sinonim za kulturu. Posebno je važno što su se pozivu odazvali ne samo autori, već i bibliotekari iz celog okruga. To neizostavno znači da nam je zamisao bila itekako dobra“, rekla je Jovana Dišić, direktorka biblioteke Kučevo.

Prema njenim rečima, projekat „Maksim“ započet je prošlog leta, kada su se u biblioteci okupili kučevski pesnici, pisci i ljubitelji pisane reči. „Tada smo svi zajedno zaključili da nam je potreban prostor za afirmaciju lokalnih autora, mesto na kome bi manje poznati ili nepoznati pisci i pesnici mogli da stanu rame uz rame sa najvećima“, rekla je Dišićeva.

Foto: Miroslav Životić

Pozivu da pošalju prilog za novi časopis odazvali su se Aleksandar Gatalica, Muharem Bazdulj, Zoran Živković, Sanja Savić Milosavljević, Mik Geris i mnogi drugi.

Glavni urednik prvog broja je Mladen Milosavljević, a urednik za poeziju Spasoje Joksimović.

Planira se da časopis izlazi jednom godišnje.