Kultura

Predstavljena knjiga Mihajla Pupina i uručene nagrade za najuspešnije radove

Foto: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović
Knjiga ,,Nova reformacija: od fizičke do duhovne realnosti'' Mihajla Pupina predstavljena je u Svečanoj sali Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović''  u Požarevcu.

O knjizi i izuzetnom naučniku i humanisti razgovarali su Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva ,,Mihajlo Pupin” u Beogradu i novinar Aleksandar Gajšek.

Aleksandra Ninković Tašić dugo prikupljala arhivsku građu o Pupinu sa raznih strana sveta. Svi su u velikim institucijama – NASA-i, Vilsonovom institutu, Kolumbija univerzitetu, Američkoj akademiji nauka, Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu i na mnogim drugim mestima jako dobro znali za ime Majkla Pupina. Preko četrdeset hiljada dokumenata o Pupinu, stiglo je iz Amerike, Evrope i Australije.

Kako su rekli gosti na promociji ,,Nova reformacija: od fizičke do duhovne realnosti” je Pupinova zavetna knjiga. Gosti su naglasili da je Pupin jedini naučnik u istoriji koji je dobio sve naučne medalje svog vremena koje Amerika daje.

Foto: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović

Ovom prilikom uručene su nagrade za najuspešnije radove na Literarnom i likovnom konkursu ,,Čitaj da bi živeo“, koji je raspisan povodom Svetskog dana knjige u Požarevcu, zatim Konkursu koji je raspisan u Kostolcu, kao i nagrade za korisnike sa najviše pročitanih knjiga u 2021. godini.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend