Kultura

Predstavljena knjiga Mihajla Pupina i uručene nagrade za najuspešnije radove

Foto: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović

Foto: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović

Knjiga ,,Nova reformacija: od fizičke do duhovne realnosti“ Mihajla Pupina predstavljena je u Svečanoj sali Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović“  u Požarevcu.

O knjizi i izuzetnom naučniku i humanisti razgovarali su Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno-istraživačkog društva ,,Mihajlo Pupin” u Beogradu i novinar Aleksandar Gajšek.

Aleksandra Ninković Tašić dugo prikupljala arhivsku građu o Pupinu sa raznih strana sveta. Svi su u velikim institucijama – NASA-i, Vilsonovom institutu, Kolumbija univerzitetu, Američkoj akademiji nauka, Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu i na mnogim drugim mestima jako dobro znali za ime Majkla Pupina. Preko četrdeset hiljada dokumenata o Pupinu, stiglo je iz Amerike, Evrope i Australije.

Baner Boom93 Android aplikacija

Kako su rekli gosti na promociji ,,Nova reformacija: od fizičke do duhovne realnosti” je Pupinova zavetna knjiga. Gosti su naglasili da je Pupin jedini naučnik u istoriji koji je dobio sve naučne medalje svog vremena koje Amerika daje.

Foto: Narodna biblioteka Ilija M. Petrović

Ovom prilikom uručene su nagrade za najuspešnije radove na Literarnom i likovnom konkursu ,,Čitaj da bi živeo“, koji je raspisan povodom Svetskog dana knjige u Požarevcu, zatim Konkursu koji je raspisan u Kostolcu, kao i nagrade za korisnike sa najviše pročitanih knjiga u 2021. godini.