Kultura

Predstavljena monografija o Nedi Arnerić u požarevačkoj biblioteci

FOTO: G. Jovanović/Boom93

FOTO: G. Jovanović/Boom93

Monografija pod nazivom ‘’Neda Arnerić: Čarobna melanholija’’ priređivača Anite Panić, u izdanju Filmskog centra Srbije, promovisana je u ponedeljak u Narodnoj biblioteci ‘’Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu.

Posle monografija u kojima se bavila životom, delom i  umetničkim doprinosima Petra Kralja i Milene Dravić, TV autorka, dokumentaristkinja i publicistkinja Anita Panić svoje najnovije ostvarenje posvetila je još jednoj glumačkoj ikoni, Nedi Arnerić.

Monografija ‘’Neda Arnerić: Čarobna melanholija’’ bavi se svim aspektima kreativnog angažmana glumice koja je obeležila jugoslovensku kinematografiju tokom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Igrala je na pozorišnim daskama, beležila i nastupe u televizijskim formatima. Imala je neko vreme, u prvoj polovini 70-ih, i međunarodnu karijeru.

Baner Boom93 Android aplikacija

Izvanredno dizajnirana i zanimljivo koncipirana monografija, sa mnoštvom dragocenih fotografija, sastavljena je od osam poglavlja u kojima govore Nedine kolege i filmski autori, ugledni kritičari iz celog regiona, analiziraju se pozorišne i televizijske uloge. A sve je potkrepljeno filmografijom i spiskom pozorišnih uloga, kao i nagrada koje je Neda Arnerić osvojila za svoje role.  Bila je prava jugoslovenska glumica, jer je snimala diljem bivše velike države.

Tokom predstavljanja monografije u Požarevcu posetioci su mogli da vide inserte iz mnogih proslavljenih jugoslovenskih filmova u kojima je Neda imala glavne ili zapažene uloge.

‘’Nakon beogradske promocije, koja je bila 7. marta, ovo je prvo sledeće predstavljanje knjige, na poziv Biblioteke u Požarevcu. Kada radite neku knjigu, bez obzira na žanr, velika je muka kada treba da odredite naslov. Za sve moje knjige to je nekako bio problem. Dok je divni Borut Vild dizajnirao ovu knjigu, izrazila sam svoju sumnju jer nisam znala koji naslov da stavimo, a on je rekao da je Miša Radivojević svoj tekst naslovio ‘Čarobna melanholija’, pa eto to bi mogao da bude naslov naše knjige. Ja sam se oduševila i rekla: da, to je! Ta čarobna melanholija tačno negde definiše Nedu kao ličnost i njen karakter… Ja sam imala sreću da poznajem Nedu Arnerić. Davnih devedesetih godina, u Siminoj ulici,  u centru Beograda, to je jedna stara beogradska kuća sa bunarom u dvorištu, ona je tu, kad je bilo lepo vreme, priređivala divne izložbe značajnih slikara. Tu smo se, kraj tog bunara, okupljali, razgovarali o slikarstvu, umetnosti, na divan se način družili. Ja sam zapravo Nedu prvi put srela kao istoričarku umetnosti i  galeristu, a posle smo se sretale u različitim prilikama, na premijerama i slično. Jednom smo se srele na jednoj filmskoj projekciji, to je bilo negde 2018. godine, kada sam ja završavala knjigu o Mileni Dravić. Ja sam je pozvala tada da dođe na promociju. Neda je došla na promociju knjige o Mileni, sedela je u prvom redu i sećam se kako je bila jako uzbuđena kada je gledala te filmske inserte, jer zapravo su obe često u istim filmovima igrale, samo što je Neda bila deceniju mlađa od Milene. Sećam se tog njenog izraza lica i koliko je bila uzbuđena što je to gledala, jer je videla sebe u nekim scenama. Kada se završila promocija, tadašnji direktor Filmskog centra Srbije joj je poklonio knjigu. Pamtim da je bila veoma uzbuđena i stisla tu knjigu na grudi i sve vreme je milovala.  Prošlo je nekih pet dana i ona me je zvala i rekla: ja sam pročitala knjigu… Kako, Nedo, pročitala kad ona ima 370 strana? Pročitala sam, kaže. Rekla je puno lepih reči, što mi je bila velika čast jer to dolazi od tako velike glumice. Ona je onda objašnjavala koliko su retke te knjige o glumcima, koliko glumaca ode sa ovoga sveta a ne dočekaju da imaju nešto biografsko o sebi. Zvala je i urednika u Filmskom centru Srbije, da isto pohvali tu knjigu. E, to je bila Neda! Imala sam sreću da se, eto, i pred kraj njenog života sretnemo, pijemo kafu. Ona je privatno zaista bila jedna pristupačna i mila osoba. Znate, kad se tako energetski nalazite u nečijem društvu i dobro se osećate, prosto vam je lepo u društvu te osobe. Bila je vrlo skromna, vrlo tiha osoba, nežna žena a u stvari nosila je u sebi tu veliku energiju, jer da nije tako ne bi izdržala sav taj glumački teret od svoje trinaeste godine’’  rekla je, između ostalog, Anita Panić, izrazivši žaljenje što Neda Arnerić (1953-2020) nije dočekala da vidi monografiju o sebi.

Na promociji u Požarevcu iznet je podatak da je prvo izdanje monografije gotovo rasprodato, a da će predstavljanje biti nastavljeno i u drugim gradovima, kao i na brojnim filmskim festivalima tokom leta.

Sa Anitom Panić, na predstavljanju monografije ‘’Neda Arnerić: Čarobna melanholija’’ razgovarala je Vera Zarić Mitrović, direktorka Narodne biblioteke ‘’Ilija M. Petrović’’