Kultura

Promocija „Ratnika sunca“ Živojina Petrovića u požarevačkoj biblioteci

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

U četvrtak 16. juna, sa početkom u 19 časova u Svečanoj sali Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ biće predstavljena knjiga „Ratnik sunca“ autora Živojina Petrovića.

Kako se navodi na sajtu izdavačke kuće Laguna, ova knjiga opisuje misteriju smrti našeg čuvenog naučnika, prvog borca za obnovljivu energiju u Srbiji.

Profesor dr Branislav Branko Lalović (1928–1988), zapaženi nuklearni fizičar Instituta „Boris Kidrič“ u Vinči, započeo je sedamdesetih godina prošlog veka značajna istraživanja o alternativnim izvorima energije. Nakon vrlo uspešnih eksperimenata postao je jedan od najpoznatijih stručnjaka na polju sunčeve energije.

Ekološki korifej i solarista svetskog renomea, omiljeni profesor na tri univerziteta u Srbiji, pionir solarne arhitekture koji je uvrstio SFRJ u sam vrh svetske nauke, domaću i međunarodnu javnost prvo je zasenio svojim genijalnim delima, a zatim naprasno napustio ovaj svet pre vremena, ne želeći do poslednjeg trenutka da poveruje da je – možda – ubijen.

Ovo je priča o sudbini naučnog velikana u našem društvu i dilemama o upotrebi solarne i nuklearne energije koje su aktuelne i danas. Ratnik sunca je autentično svedočanstvo o čoveku koji je otvorio dotad nepoznata vrata nauke i tehnike, ali naše društvo nije imalo dovoljno znanja i hrabrosti da zakorači kroz njih.