Kultura

Roman „Ratnik Sunca“ predstavljen u Narodnoj bilioteci u Požarevcu

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ u Požarevcu predstavljena je knjiga „Ratnik Sunca“ Živojina Petrovića.

Profesor dr Branislav Branko Lalović, zapaženi nuklearni fizičar Instituta „Boris Kidrič“ u Vinči, započeo je sedamdesetih godina prošlog veka značajno istraživanje o alternativnim izvorima energije. Nakon veoma uspešnih eksperimenata postao je jedan od najpoznatijih stručnjaka na polju sunčeve energije.

Solarista svetskog renomea, omiljeni profesor na tri univerziteta u Srbiji, pionir solarne arhitekture uvrstio je tadašnju Jugoslaviju u sam vrh svetske nauke.

Nakon što je svojim genijalnim delima zasenio domaću i međunarodnu javnost iznenada je preminuo, što ukazuje na sumnju da je možda ubijen.

Živojin Petrović, autor romana za Boom93 kaže da je ova knjiga zahvalnost profesoru Laloviću i da jedan trag ostane iza njega.

Foto: Boom93/M. Veljković – Živojin Petrović, autor romana „Ratnik Sunca“

„Ovom knjigom pokušali smo da skrenemo pažnju javnosti da naučnici iako nekada dođu sa šašavim idejama da to ne odbacujemo odmah na prvu loptu nego da sačekamo i da ispoštujemo svakog istaživača sa njegovim novim idejama“, rekao je Petrović.

On je istakao da je poruka ove knjige da budućim genijalcima ne zatvaramo unapred vrata i da ih saslušamo, pogledamo i dobro razmislimo da li su oni na pravom putu.