Kultura

Sećanje na Slobodana Stojanovića uz sadržajan program

Foto: GOran Jovanović

Foto: GOran Jovanović

Narodna biblioteka ‘’Ilija M. Petrović’’ u Požarevcu tradicionalnom manfestacijom u čast Slobodana Stojanovića u petak je bogatim programom iznova oplemenila sećanje na velikog pisca.

Jedna od bitnih kulturnih manifestacija u Požarevcu jesu ‘’Dani Slobodana Stojanovića’’, koju organizuje Narodna biblioteka ‘’Ilija M. Petrović’’.

I ovoga puta položeno je cveće kraj biste velikog pisca u Sunčanom parku, a u popodnevnim i večernjim satima 7. oktobra posetioci su imali priliku da isprate zanimljiv i sadržajan program koji se održavao na dve lokacije, u samoj Biblioteci i u Centru za kulturu.

Program u bibilioteci otvorila je direktorka Vera Zarić Mitrović, koja je istakla značaj čuvanja sećanja na pisca kao što je Slobodan Stojanović.

‘’Ceo život Slobodana Stojanovića bio je na granici snova i stvarnosti. Snovi i stvarnost su se kod njega ukrštali i dopunjavali. Često su bili na ivici razaznavanja. Slobodan je nekoliko godina pred smrt deo svojih snova jasno scenaristički osmislio i oročio. Možda prvi put bez odlaganja, on je odlučio da se povuče sa televizije, iz pozorišta, tačnije sa Akademije. Rešio je  da se udalji od ostalih, uvek burnih, surovih i nemilosrdnih dešavanja i prizora u kulturnim zbivanjima Beograda. Namera mu je bila da se vrati u Požarevac i počne, sada u zrelim i mirnim stvaralačkim godinama, novi život, koji je započeo pola veka pre toga. Nadao se da će svojim skromnim doprinosom ovu sredinu uvrstiti u vodeće kulturne centre Srbije’’, rekla je Vera Zarić Mitrović a zatim citirala autorove beleške vezane za njegove planove koje je, nažalost, presekla smrt 2000. godine.

Teatrološkinja Dragana Bošković, koja je, zajedno sa Vukicom Strugar, novinarkom, i Miškom Milojevićem, rediteljem, bila u žiriju za izbor najbolje drame na konkursu ‘’Slobodan Stojanović’’, rekla je da je za najbolji proglašen tekst ‘’Titove maserke slušale su Pankrte’’, čiji je autor Predrag Crnković, a zatim pročitala obrazloženje odluke.

‘’Pobednička drama Predraga Crnkovića izdvojila se najpre ozbiljnošću istraživanja naše novije istorije u dugih 25 godina, a onda i spretnim vođenjem dramske radnje i zaokruženim, istinitim i životnim likovima’’, kaže se između ostalog u obrazloženju Žirija.

Zatim je predstavljena monografija ‘’Uvek ispočetka’’ o čuvenom reditelju Aleksandru Đorđeviću, koji je iza sebe ostavio brojne televizijske serije i filmove, od kojih su najveću slavu stekli ‘’Otpisani’’ i ‘’Povratak otpisanih’’. Monografiju je priredila Dragana Bošković, a urednica ovog izdanja RTS/Izdavaštva je Biljana Bošnjak Draganović. Autorka i urednica su se obratile prisutnima, a o monografiji i sjajnom reditelju govorio je i Miško Milojević. Prikazani su i inserti iz ostvarenja koja je potpisao Aleksandar Đorđević.

‘’Knjiga je podeljena u sedam poglavlja koja prate rad Aleksandra Đorđevića. Leksikonski su predstavljene sve pozorišne, televizijske i filmske Acine režije. Pomenuta su i pozorišta u kojima su predstave izvedene, televizijske drame, serije, program za decu i mlade, sve sa datumima premijernog emitovanja. Na sto datiranih i potpisanih  fotografija, između ostalog sa snimanja, festivala i druženja, predstavljen je od 1945. do 2005. godine Đorđevićev opus’’, istakla je urednica Biljana Bošnjak Draganović.

U večernjim satima na sceni Centra za kulturu izvedena je predstava ‘’Na točkovima’’, prema tekstu Radoja Radosavljevića, jednog od ranijih pobednika na pomenutom konkursu. U rediteljskoj postavci Aleksandra Tadića publici su se predstavili glumci Pozorišta ‘’Poetski teatar’’ iz Obrenovca.

Foto: Goran Jovanović