Kultura

Svečano otvorena 15. Smotra dramskih amatera ‘’Živka Matić’’

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

FOTO: https://www.facebook.com/sasa.pavlovic.pozarevac

Festival dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja otvorila je predstava ‘’Putujuće pozorište Šopalović’’ Pozorišta ‘’Dragoljub Milosavljević Gula’’ Kulturno-prosvetnog centra iz Petrovca na Mlavi.

Od 28. novembra do 3. decembra publika će na velikoj sceni Centra za kulturu u Požarevcu videti pet predstava u takmičarskom i jednu u revijalnom programu. U takmičarskom programu predstaviće se glumci pozorišta iz Petrovca na Mlavi, Velike Plane („Mrešćenje šarana“), Velikog Gradišta („Virus“), Malog Crnića („Dr“) i Smederevske Palanke („Protekcija“). Završne večeri članovi Pozorišta „Milivoje Živanović“ odigraće predstavu „San letnje noći“, u produkciji CZK Požarevac, u čast nagrađenih.

„Šest večeri pozorište će dominantno pleniti pažnju publike, ne ostavljajući nikoga ravnodušnim. Hoću da verujem sa najplemenitijom idejom i idealom, težnjom za uzvišenom energijom čistote i ljubavi, pravednosti, potrebom blizine među ljudima i čovekoljublja, ne bi li svakog od nas bar na jedno veče uverila da umetnost uopšte, a posebno pozorišna umetnost, ma kako je potiskivali i marginalizovali obezduhovljeni ljudi, ipak na kraju trijumfuje, nadvladavajući sile mraka svojom neugasivom svetlošću… Moje intimno oduševljenje i osećanje je u nadi što će publika gledati baš ove pozorišne komade sa teritorije Pomoravlja i Podunavlja i da će najzanimljivija pozorišna ostvarenja, u izboru pesnika Aleksandra Lukića, pružiti priliku publici da uživa u artizmu veoma zanimljivih rediteljskih zamisli i glumačkih ostvarenja koja će biti izvedena na velikoj sceni Centra za kulturu Požarevac“, rekla je, između ostalog, na otvaranju manifestacije Galina Perić, direktorka CZK Požarevac.

„Ime koje nosi ovaj festival možda je i jedno od najomiljenijih u svetu glume, među njenim kolegama, kao i među televizijskim i pozorišnim gledaocima. Drago mi je što smo uspeli da nakon nekoliko godina pod izazovom epidemiološke situacije ne dovedemo u pitanje kontinuitet, već da u punom sjaju organizujemo jedan ovakav festival. Samo oni koji su imali uvid u sve elemente organizacije vrhunskog događaja iz oblasti kulture, znaju koliko je teško doći do onog trenutka kada krene magija između glumca na sceni i gledaoca u publici… Rado se prepuštajući čarima dasaka koje život znače, kada su na njima glumci amateri, požarevačka publika znaće da nagradi njihov trud, talenat, ali pre svega – žar! Oni koji pored svojih svakodnevnih profesionalnih obaveza pronalaze vreme da nas očaraju pozorišnom magijom, uvek su bili burno pozdravljeni pod ovim krovom“, rekao je, između ostalog, Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Grada Požarevca, koji je i zvanično otvorio festival.