Kultura

„Svedok trajanja”: Monografija povodom jubileja Ljubičevskih konjičkih igara

Foto: J.Milenković/Boom93

Foto: J.Milenković/Boom93

Monografija „Svedok trajanja”, čiji je autor Dragi Ivić, predstavljena je danas u Izložbenoj sali na požarevačkom Hipodromu.

U monografiji „Svedok trajanja” predstavljeno je šezdseset godina Ljubičevskih konjičkih igara. Njen autor, Dragi Ivić, u izjavi za medije istakao je kako je tokom ovih šezdeset godina najvažnije upravo trajanje.

„U Srbiji je vrlo teško ostvariti tradiciju. Bilo koji jubilej u ovoj zemlji je nešto što je ogroman uspeh. Šezdeset godina u vrlo nestabilnoj društvenoj situaciji promenilo je mnogo toga. Promenili smo nazive države, promenili smo granice, promenile su se i ljudske navike. Održati jednu kompleksnu, multimedijalnu manifestaciju kakve su Ljubičevske igre, u kojima se nalazi i sport, i kultura, i animacija svih vrsta, i turizam – to je podvig”, rekao je Ivić.

Foto: J.Milenković/Boom93

Podsetio je u kakvim se uslovima rađala ova manifestacija.

„Zamislimo da smo mi sad 59 godina iza, 1964, i da treba da sprovedemo igre u gradu kome nema kanalizacije, nema semafora, nema asfalta, Tabačnica je u začetku, nema hotela. To što je bilo od hotela je 5-6 soba. Nemate gde da smestite ljude, a bilo je skoro hiljadu konjanika. Za mene je to podvig. Svaka godina od te 1964. godine do današnjeg dana je podvig. Zato mislim da je vredno to zapisati”, objašnjava Ivić.

Foto: J.Milenković/Boom93

Ivić je monografiju radio po metodoligiji izrade naučnog rada, ali tako da mogu da je čitaju i turisti koji je kupe, i laici i doktori nauka.

Značajan saradnik na izradi ove monografije bila mu je Dragana Ivošević.

„Moram da kažem da je Dragana Ivošević, koja je rizničar sećanja i na Ljubičevske konjičke igre i na glumačke svečanosti, jedno dragoceno biće, koja veoma pedantno, temeljno i savesno čuva sve to. Da nema njenih podataka, ova monografija možda ne bi ni mogla da izađe, niti bi možda bilo svrhe da tako krnje izlazi”, naveo je Ivić.

Na promociji monografije, pored autora, govorili su gradonačelnik Saša Pavlović, recenzent monografije Miroljub Manojlović i direktor Turističke organizacije Grada Požarevca Vasilije Baldić.

Miroljub Manojlović podsetio je da je samo jedna manifestacija na nivou Srbije starija od Ljubičevskih konjičkih igara, a to je Dragačevski sabor trubača.

Foto: J.Milenković/Boom93

Naveo je da ova manifestacija, kao kruna, predstavlja spoj dva elementa – Ergele „Ljubičevo”, koja je nastala još u doba kneza Miloša i koja je služila za uzgoj i razvoj konja i Dunavskog kola jahača „Knez Mihailo”, koji je okupio sve ljubitelje konjarstva.

Izdavač monografije je Turistička organizacija Grada Požarevca.

Foto: J.Milenković/Boom93
Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.