Kultura

Tihomir Stanić: Naši životi se mogu lakše razumeti i podneti ako znamo legende i mitove (VIDEO)

Foto: J. Milenković/Boom93

Foto: J. Milenković/Boom93

Sinoć, 18. juna, Tihomir Stanić izveo je monodramu „Na Drini ćuprija” u Lapidarijumu Narodnog muzeja Požarevac, što je bio uvodni program petog Viminacijum festa. Za Boom 93 Stanić je govorio o monodrami koju izvodi već dvadeset godina, kao i o važnosti mitova i legendi.

Monodrama je osmišljena 2001. godine, na podsticaj Vide Grandić, koja je bila dugogodišnji upravnik Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci. U pripremi Staniću je pomagala dr Ljiljana Mrkić Popović, lektor i profesor dikcije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Za Boom 93 Stanić objašnjava kako je odlučio da u svojoj izvedbi prikaže baš ona poglavlja romana koja je publika sinoć videla.

„Po Andrićevom delu tražio sam šta je to što mene lično zanima. Rodom sam iz jednog sela kod Banjaluke, kod Laktaša. Rođen sam u školi, a preko puta je groblje na kome sam imao sam nameru da me sahrane jednog dana kad umrem, nadam se što kasnije. Gledao sam i video kako je taj put od mesta gde sam rođen do mesta gde bih, eto, završio jednog dana kratak. Onda sam našao kod Andrića tu činjenicu. On kaže da je Mehmed Paša, koji je sagradio taj most, na kraju, kad ga je ubio neki derviš, ličio na ostarelog i premlaćenog seljaka iz visokog sela Sokolovića. Činjenica kako je čovek to što jeste bez obzira na to što je promenio ime, veru i zavičaj i kako se cela karijera i ceo život u suštini na kraju svode na ono što vi zaista u svom biću jeste ⎯ to mi je bilo uzbudljivo. To sam kao neki moto i ideju tražio u Andrićevom delu. Onda smo mi napravili izbor iz prva četiri poglavlja”, rekao je Stanić.

Viminacijum fest nosi naziv „Mitovi stari i novi”, a izbor iz Andrićevog romana koji je Stanić tumačio govori o pričama koje se prenose s kolena na koleno i načinu na koji legende nastaju, te je ova monodrama bila pravi uvod u ono što gledaoce očekuje narednih sedam dana u predstavama koje će se igrati u okviru ovog festivala.

Koliko je Stanićevo izvođenje uspešno govori to što je publika s pažnjom slušala monodramu do kraja uprkos tome što je dobar deo prisutnih stajao.

Kako se Stanićevo izvođenje monodrame menjalo tokom godina i o njegove viđenje toga koliko su legende važne za jedno društvo pogledajte u videu.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.