Kultura

Trideset drugo izdanje emisije Supermarket kulture

U ovom izdanju Supermarketa kulture donosimo priloge iz oblasti pozorišta, književnosti i filma.

U ovom izdanju Supermarketa kulture donosimo priloge iz oblasti pozorišta, književnosti i filma.

Čućete šta su na otvaranju 15. Smotre dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“ rekli Galina Perić, direktorka CZK Požarevac, i Predrag Mijatović, predsednik Skupštine Grada Požarevca, koji je festival zvanično otvorio.

U Požarevcu se odvija mnoštvo književnih i multimedijalnih promocija u čijem organizovanju prednjači Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“.

U organizaciji pomenute Biblioteke nedavno smo se upoznali sa delom banjalučkog književnika i novinara Gorana Dakića. Predstavljeni su njegovi romani „Dalj“, „Petodinarke“ i „Mrlje na šanku“, a mi smo napravili intervju sa Goranom Dakićem, u kome smo se, osim njegovog proznog stvaralaštva, dotakli i medijske scene u Banjaluci i Republici Srpskoj.

Prvog dana decembra u Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ održana je multimedijalna promocija na temu filmskog stvaralaštva glumice Ljiljane Blagojević. Predstavljena je monografija „Glumački maraton Ljiljane Blagojević“ koju je priredila teatrološkinja Dragana Bošković i prikazan film o cenjenoj glumici, koja je takođe bila gost Biblioteke. Monografija je prvobitno predstavljena na Filmskim susretima u Nišu ove godine, baš kao i film u produkciji Centar filma. Upravo na festivalu u Nišu mi smo zabeležili šta je Dragana Bošković rekla o radu na monografiji o filmskoj karijeri Ljiljane Blagojević.

Filmska recenzija u 32. izdanju Supermarketa kulture bavi se umetničkim dometima novog domaćeg filmskog hita „Vera“ Nedeljka Kovačića, sa sjajnom Jovanom Stojiljković.