Kultura

Trideset treće izdanje Supermarketa kulture

Požarevac je minulih dana ponudio paletu kvalitetnih kulturnih događaja, a mi smo se potrudili da najveći broj njih propratimo i donesemo vam ih kao eho u našim prilozima.

I ovo, trideset treće izdanje Supermarketa kulture, sa misijom modernog kulturnog magazina, standardno je na izvorištu događanja.

Pratili smo događaje na 11. FEMUF-u u CZK Požarevac, koji su ove godine odlikovale, osim glavnog filmskog programa, brojne tribine, promocije, koncertna dešavanja. Za ovo izdanje pripremili smo izveštaj sa tribine o filmu “Mladost ludost“, dokumentarcu Jugoslava Nikolića o klabingu u Savamali, u Beogradu. Domaćin i moderator tribine je bio urednik programa i organizator, Bojan Gačević. Čućemo ga u razgovoru sa gostom Festivala muzičkog filma, Jugoslavom Nikolićem. U narednom izdanju emisije imaćemo još priloga sa ovog festivala.

Hor “Odjek“ sa prijateljima, talentovanim muzičarima i pevačima, predvođen umetničkim rukovodiocem, profesorom Ilijom Rajkovićem, održao je u velikoj sali CZK Požarevac veličanstven koncert u počast proslavljenom kompozitoru, pijanisti i aranžeru Korneliju Kovaču. U našoj emisiji prenosimo vam deo atmosfere sa ovog događaja, uz nekoliko evergrin numera čuvenog kompozitora.

Pred Novu godinu publici će se predstaviti glumci Pozorišta “Milivoje Živanović“ sa novom predstavom “Zločin i kazna“, po Fjodoru Mihajloviču Dostojevskom. Reditelj je Miloš Jagodić, sa kojim smo svojevremeno napravili intervju za Supermarket kulture, još dok je projekat u produkciji CZK Požarevac bio u samom začetku. Isti ćemo sada dobrim povodom reprizirati. “Zločin i kazna“ imaće do kraja godine premijeru i prvu reprizu.

U organizaciji Niškog kulturnog centra nedavno je održana Peta međunarodna kolonija filmske kritike. Učešće je uzeo niz istaknutih kritičara iz Srbije i Crne Gore, a fokus je ove godine bio na filmskom delu velikog jugoslovenskog reditelja Živojina Pavlovića, autora takvih ostvarenja kao što su “Buđenje pacova“, “Kad budem mrtav i beo“, “Zaseda“. Na koloniji kritičari su se bavili i ekranizacijama književnih dela Stevana Sremca i novotalasnom filmskom kritikom u Francuskoj. Za ovo izdanje Supermarketa kulture izdvojili smo opservacije o opusu Živojina Pavlovića od strane filmskog kritičara i profesora na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, Aleksandra S. Jankovića.