Kultura

Trideseto izdanje emisije Supermarket kulture

Oktobar je tradicionalno mesec bogat kulturnim dešavanjima, a mi smo se potrudili da za našu emisiju posetimo što više događaja.

U Beogradu je pri kraju 65. Međunarodni sajam knjiga. Posle dve godine pauze zbog pandemije, ljubitelji knjige ponovo su u prilici da uživaju u Sajmu i novim izdanjima brojnih izdavača. Mi smo bili na promociji novog romana pisca Gorana Zečevića, ‘’Nečisti i čisti’’, koja je održana na štandu novosadske kuće ‘’Prometej’’, koja je proglašena za izdavača godine.

Nedavno je završen 51. FEDRAS, jedna od najuglednijih pozorišnih manifestacija ne samo u našem kraju već i u celoj Srbiji. Čućete šta su završne večeri festivala rekli direktor Centra za kulturu Opštine Malo Crniće, Nikola Tomić, kao i član Stručnog žirija, Nebojša Bradić.

U Galeriji ‘’Obojena svetlost’’ CZK Požarevac otvorena je izložba u organzaciji Društva srpsko-grčkog prijateljstva ‘’Rista Kolonjas’’ pod nazivom ‘’Heroji i heroine Grčke revolucije 1821’’, čiji je autor Petar Rodifcis Nađ. U Supermarketu kulture čućete autora izložbe, kao i Dejana Krstića, člana Gradskog veća zaduženog za kulturu, koji je izložbu zvanično otvorio.

U oktobru mesecu 1992. godine u bioskope je ušao debitantski film Kventina Tarantina ‘’Ulični psi’’. Ovog oktobra obeležavamo 30 godina od pojave jednog od najčuvenjih ostvarenja s kraja prošlog veka i upravo njemu posvećujemo filmsku recenziju u Supermarketu kulture.