Kultura

Tvrđava teatar: Ovo su predstave u Smederevskoj tvrđavi od 30. juna do 5. jula

Foto: Centar za kulturu Smederevo

Foto: Centar za kulturu Smederevo

Ovogodišnji, deveti Teatar u tvrđavi održaće se u periodu od 30. juna do 5. jula, a na letnjoj sceni u Malom gradu Smederevske tvrđave biće izvedeno šest predstava.

Festival koji je revijalnog karaktera će 30. juna otvoriti predstava „Trpele“ u koprodukciji Kraljevačkog i Šabačkog pozorišta koju je prema tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića režirala Aleksandra Kovačević. „Trpele“ je komad koji se bavi sudbinama žena koje su ubile svoje zlostavljače. Nastao je na osnovu autentičnih ispovesti zatvorenica koje su trpele brutalno nasilje. Njihovi pokušaji da pronađu spas u institucijama sistema, porodici, među prijateljima, kolegama i susedima nailazili su na zid odbijanja.

Predstava Beogradskog dramskog pozorišta „Plastelin“, prema drami Vasilija Sigareva, a u režiji Marka Torlakovića, biće igrana 1. jula. Surovo iskrena, politički nekorektna, brutalna, drama bez straha, opisuje društvo i odnose u kojima mladi žive i u kojima se formiraju u odrasle ljude. Prema rečima reditelja, ovaj komad bio je odlično polazište za intimni susret sa detinjstvom, a predstava je posvećena deci koja svoje detinjstvo nisu odsanjala do kraja.

Publika Teatra u tvrđavi moći će da prati i predstavu „Zaboravljene“ koja je na programu 2. jula. „Zaboravljene” je komad o ženama koje su ostavile upečatljiv trag u srpskoj istoriji, a koje nisu doživele da se njihovo delo vrednuje na način kako su one to. bez sumnje, zaslužile. Ono što je izuzetna retkost je činjenica da su one pokazale svoju veličinu prolazeći kroz taj neadekvatan tretman naroda, kome su toliko dali, na jedan dostojanstven način, ne skrećući pažnju na nanetu im nepravdu, verujući da su sve uradile čistog srca, ne očekujući priznanja. Predstavu je prema tekstu Zorke Novković režirala Marija Milenković, a rađena je u koprodukciji Beo arta, Jugo scene i Teatra Vuk.

Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca gostovaće 3. jula sa predstavom „Falstaf-vesele žene vinzdorske“. Ovu komičnu predstavu po delu Viljema Šekspira režirao je Darijan Mihajlović. Sve se zbiva među pripadnicima građanske klase u Engleskoj Šekspirovog vremena, što je jedinstven slučaj među njegovim delima. Reč je o veseloj komediji o vitezu lenštini, koji izlaz iz nemaštine sagledava u dvema uglednim gospođama i bogatstvu njihovih muževa, te i jednoj i drugoj napiše istovetno ljubavno pismo. Mudre gospođe otkriju istog časa prevaru, osmislivši osvetu i silno se zabavivši usput.

Predstava „Upotreba čoveka“ koju je prema romanu Aleksandra Tišme režirao Boris Liješević, rađena u koprodukciji Novosadskog pozorišta/ Újvidéki Színház, Novog tvrđava teatra, Grad teatra Budva i East West Centra Sarajevo, biće izvedena pred publikom u Smederevu 4. jula. „Upotreba čoveka” je priča o svetu kojim je zavladala verska, rasna, politička i svaka druga netrpeljivost. Ludilo se širi, a ljudi se nadaju da ono neće stići do miroljubivog Novog Sada, i da Evropa i svet neće dozvoliti širenje nacizma, te ne preduzimaju ništa iako im sve govori da treba bežati i spasavati se. Sigurni su da razum uvek na kraju nadvlada. Glavna junakinja je Vera Kroner, devojka iz bogate trgovačke jevrejske porodice, koja iz gospodskog novosadskog života biva deportovana u Aušvic 1943. sa svojom porodicom ali i sa ostalim jevrejskim porodicama. Vera jedina preživljava taj stravičan život i prizore, jer logorsko vreme provodi u “kući radosti” – bordelu gde im seksualne usluge koje pružaju SS vojnicima produžavaju život i odlažu put u krematorijum.

U skladu sa dosadašnjom praksom jedan dan u okviru „Teatra u tvrđavi“ opredeljuje se kao „porodični dan“ za igranje predstave koja je adkvatna za publiku mlađeg uzrasta. Ove godine, u završnici festivala, 5. jula, biće izvedena predstava „Legenda o hrabrosti“ u produkciji Čiča Mičinog pozorišta. Legenda o Hrabrosti“ je mjuzikl sa elementima akrobacije. U sebičnoj i neobičnoj poteri protagonista i antagonista za onim za čime žude obrađena je ideja morala i pravih vrednosti. Neobična ljubavna priča upotpunjuje poruku predstave u kojoj ćemo videti vikinge, likove iz starog Egipta, viteza, čarobnicu…

Istog dana, festival će biti zatvoren koncertom „Muzički spust Dunavom“ Zemunskog kamernog orkestra, pod dirigentskom upravom Đorđa Stankovića.

Sve predstave biće igrane sa početkom u 21 sat, osim predstave „Legenda o hrabrosti“ koja će početi u 19 sati. Koncert Zemunskog kameprnog orkestra počinje u 21 sat.

Pokrovitelj festivala je Grad Smederevo.

Cena ulaznice za predstave od 30. juna do 4. jula: 400 dinara po predstavi.
Ulaz za završno veče 5. jula je slobodan.
Kupovinom kompleta ulaznica za sve programe ostvaruje se popust od 20%.
Radno vreme biletarnice: od 10 do 20 časova, vikendom od 15 do 20 časova.
Radno vreme biletarnice od 30. juna do 4. jula: od 10.00 do 21.00.

Napomena: Ulaznice se mogu kupiti isključivo na biletarnivci Centra za kulturu Smederevo.
Telefon biletarnice: 026 4624 815 i 064 8295 345
e-mail adresa: blagajna@sdkultura.rs