Kultura

U požarevački Bioskop stiže jedan od filmova nominovanih za Oskara

Pixabay/Ilustracija

Pixabay/Ilustracija

Na repertoaru Bioskopa Centra za kulturu Požarevac ovog vikenda je četiri filma, od kojih je jedan među nominovanima za Oskara – film „TÁR” sa Kejt Blančet u glavnoj ulozi.

Film „TÁR” je ostvarenje reditelja i scenariste Toda Filda. Ovo je priča koja na snažan i metaforičan način, predstavljajući međunarodni svet klasične muzike, govori o društvu i svetu u kome živimo.

Revolucionarna dirigentkinja glavnog nemačkog orkestra, koju tumači Kejt Blančet na vrhuncu je svoje karijere u trenutku kada priprema objavljivanje knjige, kao i dugoočekivano uživo izvođenje Malerove „Pete simfonije”. Tokom narednih nedelja, njen život počinje da se raspliće na specifičan način. Rezultat je žestoko ispitivanje moći, njenog uticaja i trajnosti u današnjem društvu.

Za ulogu Lidije Tár, Kejt Blančet osvojila je jednu od najprestižnijih filmskih nagrada, Zlatni globus.

Film „TÁR” nominovan je u čak šest kategorija za osvajanje zlatne statuete i to za najbolji film, najbolju žensku glavnu ulogu, najbolju režiju, originalni scenario, direktora fotografije i montažu.

U Srbiji premijerno je prikazan na 51. FEST-u, a požarevačka publika  će u Bioskopu Centra za kulturu moći da ga pogleda u nedelju, 12. marta u 19 časova.

Još jedan film koji je premijerno prikazan na 51. FEST-u na reperotaru je Bioskopa Centra za kulturu. U pitanju je krimi film „Zločin je moj” reditelja Fransoa Ozona.

Priča prati mladu, lepu, talentovanu, ali ne tako poznatu i bez novca, glumicu Madelin koja je optužena za ubistvo slavnog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Polin, mlade i nezaposlene advokatice oslobođena je optužbe za ubistvo jer je isti počinila u samoodbrani. Počinje novi život slave i uspeha, sve dok istina ne izađe na videlo.

Ovaj film je na repertoaru danas, 10. marta, od 17 časova.

U četiri termina ovog vikenda biće prikazan domaći film „Indigo kristal” reditelja Luke Mihailovića. Ova drama bavi se kolektivnim odnosima u vremenu u kojem živimo, a priča je smeštena u četiri dana i prati Vuka, tridesetogodišnjeg povratnika iz zatvora

Film će se prikazivati danas, 10. marta, od 19 časova, sutra, 11. marta u 17 i u 19 časova i u nedelju, 12. marta u 17 časova.

Za najmlađu publiku ovog vikenda na reperotaru je sinhronizovani animirani film „Baš super”, koji je prikazivan i prošle nedelje. Ovo je film o jedanaestogodišnjoj devojčici Hedvig, zaljubljeniku u igrice, kojoj se život okreće naglavačke kada je primorana da zameni svoga oca kao superheroja grada. Film je u Berlinu nominovan za nagradu Kristalni medved.

Termini u kojima će se prikazivati su 10, 11. i 12. mart od 15 časova.

Cene ulaznica iznose 250 dinara, a mogu se kupiti na Biletarnici Centra za kulturu, čije je radno vreme danas od 8 do 19 časova, dok je u subotu i nedelju radno vreme od 14 do 19 časova.

Pored filmova, u Centru za kulturu ovog vikenda na programu su stendap komedija i dečja predstava.

Večeras, 10. marta, u Maloj sali Centra za kulturu glumac, komičar i dramaturg Semir Gicić izvešće svoj „Beskompromisni stendap”. Tema ove monokomedije je „Male stvari koje nas vežu”, te se posebno stavlja akcenat na situacije sa kojima mali čovjek svakodnevno živi. Cena ulaznice je 600 dinara.

Sutra, 11. marta, u Maloj sali Centra za kulturu od 12 časova na programu je predstava za decu „Cvrle cvrčak i Mrle mrav” Teatra „Šareni suncokreti”. Cena ulaznice je 300 dinara.