Kultura

U požarevačkoj biblioteci održana kabaretska predstava

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Foto: Narodna biblioteka „Ilija M. Petrović“

Kabaretska predstava ,,Ljubavni vremeplov“ održana je sinoć, 20. aprila 2022. godine u 19 časova, u Svečanoj sali Narodne biblioteke ,,Ilija M. Petrović“ Požarevac. Glumci Vesna Stanković i Vladimir Preradović- Lord maestralno su dočarali pričom i muzikom ljubavi najistaknutijih srpskih ličnosti, Đure Jakšića, Laze Kostića, Vladislava Petkovića Disa, Alekse Šantića, Milutina Milankovića i Desanke Maksimović.

Komad se zasniva na istorijskim činjenicama, a svaka priča praćena je muzikom iz tog vremena, tako da je ovo i muzički vremeplov. Neke od njih su zaboravljene, a neke se čuju i danas, ali malo njih zna ko je autor, kao što je slučaj sa pesmom ,,Što te nema?“ Alekse Šantića.

Svaka pesma je izvedena uživo, uz pratnju klavira. Dok smo slušali o ljubavnim jadima Đure Jakšića ispisanim na kafanskim salvetama, osetili smo miris svih kariranih čaršava tog vremena na koje bi se pred zoru sanjivo nalaktili naši pradedovi. Publika nije imala pred sobom Đurina platna, ali uz pesmu ,,Ana toči, Ana služi, al’ za Milom srce tuži“ mogla je da zamisli sav njegov Veltšmerc i Milin lik. Svoju tugu pokušao je da ublaži u Skadarliji koja nas dovodi do Laze Kostića, najboljeg studenta prava, čuvenog pesnika, šekspirologa i mislioca.

Baner Boom93 Android aplikacija

Između Julijane Palanački i devojke vilinskog pogleda, Lenke Dunđerski, Laza je izabrao poeziju u kojoj je sve mogao, što u stvarnosti nije. ,,I mrak ima svoje svetle strane, misao se rađa kad je sreća pusta“, govorio je Dis, samouki pesnik vođen nekom svojom unutrašnjom muzikom, čija će pesma ,,Naši dani“ postati svevremenska.

Pesma ,,Emina“ dovela nas je do Mostara i njegovih starih, drvenih ograda, iza kojih su devojke sa nestrpljenjem očekivale Aleksu Šantića. Birajući između vere i ljubavi, “protekao je kao reka“ kroz život ostavljajući za sobom svoju decu – pesme. Da li patnja Milutina Milankovića u Nežideru ili dobri duh Desanke Maksimović i Sergeja Slastikova u Brankovini žive u pričama ili knjigama, znamo da su to naši ,,Svetli grobovi“.

Publika je imala priliku da se podseti duha i karaktera jednog naroda i njegove ljubavi kroz istoriju.