Kultura

U Ramskoj tvrđavi obeležen Dan Dunava

FOTO: velikogradiste.rs
U Ramskoj tvrđavi na obali Dunava, sinoć je, uz kompozicije vrhunskih umetnika insipirisane vodom i očuvanjem prirode, organizovana proslava sa prezentovanjem značaja očuvanja reke Dunav.

Glavni motiv ove godine, osim slogana “Otkrij Dunav“ je i sinteza dva veoma važna segmenta, a to su voda i muzika.

Obeležavanje Međunarodnog dana reke Dunav upriličilo je JVP “Srbijavode“ u saradnji sa Art Link festivalom i opštinom Veliko Gradište.

“Danas se nalazimo ovde, pored ove moćne Ramske tvrđave koja ima svoju istorijsku vrednost, svoju vojnu i stratešku vrednost, privredni potencijal, kulturni potencijal“, rekao je u obraćanjudirektor JVP “Srbijavode“ Goran Puzović.

On je naglasio potencijal i važnost ovog događaja: “Život u Srbiji je neraskidivo vezan sa Dunavom – preko milion ljudi direktno je vezano za Dunav, a cela Srbija indirektno živi uz Dunav i na Dunavu. Živimo u vremenu velikih klimatskih promena kada imamo sušne periode koji dugo traju, sa visokim temperaturama, a zatim izuzetne i obilne padavine, uz stvaranje ozbiljnih poplavnih talasa, uništavaju sve ono što smo gradili mi i naši prethodnici. Samim tim, naš zadatak je da i dalje radimo vredno, brinemo, pokušamo da zaštitimo imovinu svojih prijatelja, komšija, imovinu države, privatnih preduzetnika…Danas imamo dve ključne reči koje se koriste – to su voda i ekologija. Današnja manifestacija, pod nazivom “Otkrij Dunav“, nam sama govori šta je naš cilj i šta je zadatak – to je edukacija, ukazivanje na vrednosti Dunava, kako za našu zemlju tako i sve zemlje podunavskog regiona.“.

“Mi koji živimo pored Dunava smo malo privilegovani – imamo reku Dunav u Velikom Gradištu, reku Pek koja se, skoro u centru grada, uliva u Dunav i imamo prelepo Srebrno jezero koje postaje prepoznatljiva turistička destinacija, ne samo za Braničevski okrug već i za Srbiju jer imamo sve više stranih gostiju. Očekujemo da bude još bolje završetkom investicija koje se trenutno rade, uz pomoć Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava.“, rekao je domaćin manifestacije, predsednik opštine Veliko Gradište

“Dunav je veoma značajan, na obali Dunava se živi i od Dunava se živi. Dunav zna da bude lep, zna da bude i opasan. 2006. godine, kada je bila najveća voda u istoriji Gradišta, radište bilo jedini grad koji se spasao od poplava. Nadam se da ćemo da brinemo o tome, ali da ćemo da pamtimo one lepe trenutke uz Dunav.“, rekao je Milić, uz poruku da čuvamo Dunav i reke jer nemamo rezervne da ostavimo geeracijama koje dolaze.

U sklopu festivala, čija je tema muzika na tvrđavama uz zvuke vode, na obali Dunava nastupili su najistaknutiji umetnici, koncert majstor Fedor Rudin, solista i Jan Fogler, violončelo u pratnji ansambla Kamerata Balkanika.

Ovogodišnji Dan Dunava obogatile su i izložba nekoliko udruženja žena u karavan saraju kao i likovna kolonija Udruženja likovnih umetnika “Đura Jakšić“ iz Požarevca na temu Ramska tvrđava.

Međunarodni Dan Dunava obeležava se svakog 29. juna i predstavlja integralni deo saradnje podunavskih zemalja. Proslavlja se u svih četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se ukazalo na značaj ove reke.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend