Kultura

Valentinu Oljači nagrada za najbolju ulogu na Festivalu „Kulisa” u Kragujevcu

Foto: S.Lisac

Foto: S.Lisac

Pozorište „Milivoje Živanović” Centra za kulturu Požarevac juče je na 8. Festivalu amaterskih pozorišta „Kulisa” izvelo predstavu „San letnje noći”, a Valentino Oljača u ulozi Nikole Vratila poneo je nagradu za najbolju ulogu.

„Ovo je svakako jedna od značajnijih nagrada, pogotovo zato što nisam imao priliku da igram na ovom Festivalu. Naše Pozorište je pre otprilike  sedam godina sa predstavom „Arsenik i stare čipke” gostovalo u Kragujevcu, ali ja tada nisam bio u ansamblu i nisam igrao. Ovo je prvi put da sam se pojavio na Festivalu i osvojili smo nagradu, tako da ima poseban značaj”, rekao je Valentino Oljača za Boom93.

Kada je u pitanju uloga Nikole Vratila, prema rečima Oljače, „ono što je najspecifičnije jeste da je to Šekspir”.

„Mi smo se u početku pribojavali kako će to da izgleda, kako mi amateri da igramo Šekspira, ali Dejan Cicmilović je adaptirao tekst i prilagodio ga, približio ga nama i učinio lakim da ga savladamo. Inače, uloga Nikole Vratila se poklapa sa nekim likovima koje sam ranije igrao. Bez obzira što je to Šekspir, lik je takav da sam mogao da ga dočaram publici i prenesem na taj način”, naveo je Oljača.

Osmi Festival amaterskih pozorišta „Kulisa” u organizaciji Studentskog kulturnog centra Kragujevac trajao je od od 16. do 19. marta 2023. godine. Ovogodišnji slogan festivala bio je „Ljuljaj me nežno!”.

Pored Pozorišta „Milivoje Živanović”, u takmičarskom delu festivala učestvovalo je još pet pozorišta: Trsteničko pozorište i Dramski atelje KUD-a „Vuk Karadžić” Grabovac sa predstavom „Srpska drama”, Akademsko pozorište SKC Niš sa predstavom „Kući”, Dramski studio mladih Gradskog pozorišta Bečej sa predstavom „2:14”, Glumački atelje Doma kulture Čačak sa predstavom „Ručni rad ili tajna jednog pisma” i Amatersko pozorište „Đorđe Damjanov Đekša” sa predstavom „Crvena, seks i posledice”.

Stručni žiri ove godine su činili glumica Knjaževsko-srpskog teatra Sanja Matejić, , dramska spisateljica Tijana Grumić i pozorišni i filmski glumac Milan Kolak.