Kultura

Vesna Stanković: Majke najviše utiču na mušku decu, to vidimo i kod Pupina i kod Tesle (VIDEO)

Foto: S. Lisac/Boom93

Foto: S. Lisac/Boom93

Vesnu Stanković žiri publike petog Viminacijum festa proglasio je najboljom glumicom <a href="https://boom93.rs/info/kultura/druge-festivalske-veceri-odigrana-predstava-tesla-svetlopis-u-vremenu/">predstave „Tesla, svetlopis u vremenu”</a>, u kojoj je glumila Georginu, majku Nikole Tesle. Za Boom 93 govorila je o nagradi i o odnosu Tesle i njegove majke.

Vesna Stanković rekla je kako niko nije imun na nagrade, ali da joj je žao što nagrada nije otišla nekom od glumaca koji je tumačio Nikolu Teslu.

„Ja samo imam osećaj krivice zbog svog sina, Nikole Tesle. Imam trojicu večeras – jednog od 10 godina, jednog od 35 i jednog od 85 godina. Meni je žao što ta nagrada nije otišla njima”, kaže Stanković.

Predstava „Tesla, svetlopis u vremenu” prikazuje život Nikole Tesle. Toplina porodičnog doma i vrednosti koje su mu od detinjstva usađivane imali su velikog uticaja na to što je Tesla postao. Posebno emotivan bio je odnos Tesle i njegove majke Georgine, poznatije kao Đuka.

„Kažu da je ona prvo bila izuzetno inteligentna, iako nepismena i tog nekog radoznalog duha, uma, vrlo prosvećena osoba iz jedne vrlo uticajne porodice, obrazovanih ljudi, sveštenika. Ono što je on nasledio od svoje loze, kažu da je zapravo nasledio od majke”, rekla je glumica.

Ceo intervju možete pogledati u videu.

Podsetimo, žiri publike svake večeri dodeljuje nagradu Uzdarje najboljem glumcu ili glumici u predstavi, a stručni žiri na kraju festivala dodeliće dve nagrade: Viminacium Maximus, nagradu za najbolju predstavu, i Zlatnu fibulu, nagradu za najboljeg glumca ili glumicu festivala.

Žiri publike čine Ivana Lazić, diplomirani ekonomista, doktorka Silvana Milanković, specijalista paradentologije i oralne medicine, i Jelena Trifunović Ilić, glumica Pozorišta „Milivoje Živanović”.

Stručni žiri petog Viminacijum festa čine Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Katarina Radivojević, dramski umetnik, i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar.

Projekat „Supermarket kulture”, koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca, a čiji je deo i ovaj tekst, ima za cilj da afirmiše kulturne vrednosti i stvaralaštvo, da predstavlja stvaraoce i umetnike, ali i da obrađuje ključne teme od značaja za položaj kulture i umetnosti u društvu i našoj lokalnoj zajednici, da pruži podršku i istakne važnost kulturne politike za budućnost našeg društva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.