Kultura

Viminacium fest počinje 21. juna, otvara se mjuziklom „Tri musketara“

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Na ovogodišnjem Viminacium festu “Mitovi stari novi” gostovaće Pozorište mladih iz Novog Sada koje će otvoriti festival mjuziklom “Tri musketara”, po motivima istoimenog romana Aleksandra Dime.

“Viminacium fest” na prostoru arheološkog nalazišta Viminacijum biće organizovan po četvrti put. Takmičiće se profesionalna pozorišta iz naše zemlje, Podunavlja i šireg okruženja. Ove godine počinje 21. juna i trajaće sedam dana.

Selektor Viminacium festa, Mihajlo Nestorović, direktor Pozorišta mladih u Novom Sadu izabrao je pet predstava koje će se takmičiti za statuetu “Zlatna fibula” i povelju „Viminacium maximus“ za najbolju predstavu festivala. Žiri publike svake večeri festivala dodeljivaće nagradu za najboljeg glumca, odnosno glumicu predstave.

Predstave u takmičarskom delu

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada i Centar za razvoj vizuelne kulture nastupiće sa predstavom “Kod večite slavine”,  Gledališle Koper-Teatro Capodistria iz Kopra-Slovenija izvešće predstavu “Jugoslavija moja otadžbina”, dok će se predstavom “Okamenjeno more” predstaviti pozorište “Bora Stanković“ iz Vranja. Narodno pozorište iz Sombora igraće predstavu “Kaštel u jezeru, a Beogradsko dramsko pozorište nastupiće sa predstavom “Zaljubljeni Šekspir”.

Poznato je da će na svečanom zatvaranju  festivala nastupiti  Beogradski diksilend orkestar i plesni sastav “Dixi show dance’’, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih srpskih džez sastava, osnovan januara 2001. godine u Beogradu.

“Viminacium fest” koji se održava na tri lokacije arheološkog nalazišta Viminacijum organizuje Centar za kulturu Požarevac

Podsetimo, najbolja predstava prošle godine bila je „Škofjeloški pasijon“, u režiji Jerneja Lorencija, Prešernovog gledališča iz Kranja i Mestnog gledališča iz Ptuja, Slovenija. Sonja Isailović i Bojana Milanović dobile su nagrade za najbolje glumice festivala,  za ulogu Dženis Džoplin u predstavi „Ko je ubio Dženis Džoplin?” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.