Kultura

“Zaljubljeni Šekspir“: Prožimanje ljubavi i umetnosti

Foto: Boom93/ Goran Jovanović
Predstava ’’Zaljubljeni Šekspir’’ Beogradskog dramskog pozorišta, nastavlja festivalska gostovanja, pa je ovog avgusta bila i deo programa Grada Teatra u Budvi. Predstava nastala prema scenariju za čuveni istoimeni film, razgalila je nedavno i publiku Viminacijum Festa, a veštinom rediteljke Ane Tomović ostvarena je kohezija između robusne mladalačke energije glumaca koji tek dolaze i prekaljenih vladalaca scene. Evo kritike Gorana Jovanovića.

Filmom Zaljubljeni Šekspir (1998) Džona Madena, glumica Gvinet Paltrou domogla se Oskara, njen partner Džozef Fajns zaslužio pohvale, a duhovita priča prepuna komedije zabune, elizabetanskog šmeka i strastvenog slavljenja pozorišne umetnosti postala je fenomen popularne kulture i takođe osvojila pozlaćenu statuetu.

Kroz postavljanje scenarija Toma Stoparda i Marka Normana (adaptacija Li Hol), koji za razvoj ove romantične komedije kombinuje motive iz samih Šekspirovih dela i nije opterećen istorijskim činjenicama, Beogradsko dramsko pozorište učinilo je da, zahvaljujući spretnoj i energičnoj postavci Ane Tomović, “Zaljubljeni Šekspir“ kao istinski pozorišni hit sada živi i na našim prostorima.

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Luka Grbić kao Šekspir, uverljivo donosi maga dramaturgije zapetljanog i sputanog na polju inspiracije u jednoj fazi svoje karijere, pre nego što će Romeo i Julija krenuti na svoj trijumfalni put u umetničku večnost. Međutim, udesom sudbine i ogromnom željom jedne devojke da kroči na scenu, iako tada, u 16. veku, ženama nije bilo dozvoljeno da igraju, polako otkriva ljubav, “nešto još lepše od pozorišta“. Odlični mladi glumac uverljivo donosi stvaralačke lomove i ljubavne ushite, sa efektnim i atraktivnim humorom koji proizilazi iz niza detalja iz sfere komedije zabune, pospešujući i ulažući u taj lik vlastitu neospornu harizmu buduće velike zvezde.

Stanislava Nikolić kao plemkinja Viola je pravo otkriće. Ovaj lik joj pružio niz mogućnosti za transformaciju, samim tim što u nekim trenucima mora da igra mladića (koji bi da dođe do uloge Romea u novom Šekspirovom komadu), sve dok joj okolnosti ne dozvole (ili se ona za njih izbori) da mlada žena u njoj udahne ljubav punim plućima i to u pozorišnom okruženju koje je neodoljivo privlači.

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Pozorište i romansa, umetnost i ljubav, zavodljivo se, ponekad opasno, a počesto duhovito i smešno, prepliću u ovoj razigranoj predstavi.

Za one fanove pozorišne dramaturgije svakako je zanimljiv taj, u filmu i predstavi takođe apostrofiran, povremeno rivalski a često i prijateljski i odnos pun uvažavanja između blistavih pera moćnih talenata kao što su Kristofer Marlou (ovde ga igra Stojan Đorđević) i Vilijam Šekspir. Marlou je, uz Bena Džonsona, najznačajniji Šekspirov savremenik, majstor tragedija u jampskom desetercu, u kojima je demistifikovao i ogolio ljudsku opijenost vlašću, korene pohlepe i zla.

Osim dvoje glavnih protagonista, svoj doprinos uverljivom glumačkom igrom daju Aleksandar Radojičić (lord Veseks), Andrej Šepetkovski (Henslou), Paulina Manov (dadilja/Kejt), Dragana Varagić (kraljica), Marko Gvero (Berbidž/Moli), Miloš Petrović Trojpec (Fenimen)…

Na pitak način, Zaljubljeni Šekspir se, svojim osnovnim preokupacijama, referencama, temama i mitologemama, vraća tamo gde suštinski i pripada, pozorišnoj sceni.

Koproducent predstave je Jurij Franko i ’’Prospot’’ doo Slovenija, što nam pokazuje kako se finansijski model udruživanja na regionalnom nivou nakon kinematografskih iskustava sve češće prenosi i na pozorišne projekte, gde se iz raznih država za stvaranje predstava dopunjuju inicijalni budžeti i ulažu ljudski resursi.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Goran Jovanović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend