Kultura

“Zaljubljeni Šekspir“: Prožimanje ljubavi i umetnosti

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Predstava ’’Zaljubljeni Šekspir’’ Beogradskog dramskog pozorišta, nastavlja festivalska gostovanja, pa je ovog avgusta bila i deo programa Grada Teatra u Budvi. Predstava nastala prema scenariju za čuveni istoimeni film, razgalila je nedavno i publiku Viminacijum Festa, a veštinom rediteljke Ane Tomović ostvarena je kohezija između robusne mladalačke energije glumaca koji tek dolaze i prekaljenih vladalaca scene. Evo kritike Gorana Jovanovića.

Filmom Zaljubljeni Šekspir (1998) Džona Madena, glumica Gvinet Paltrou domogla se Oskara, njen partner Džozef Fajns zaslužio pohvale, a duhovita priča prepuna komedije zabune, elizabetanskog šmeka i strastvenog slavljenja pozorišne umetnosti postala je fenomen popularne kulture i takođe osvojila pozlaćenu statuetu.

Kroz postavljanje scenarija Toma Stoparda i Marka Normana (adaptacija Li Hol), koji za razvoj ove romantične komedije kombinuje motive iz samih Šekspirovih dela i nije opterećen istorijskim činjenicama, Beogradsko dramsko pozorište učinilo je da, zahvaljujući spretnoj i energičnoj postavci Ane Tomović, “Zaljubljeni Šekspir“ kao istinski pozorišni hit sada živi i na našim prostorima.

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Luka Grbić kao Šekspir, uverljivo donosi maga dramaturgije zapetljanog i sputanog na polju inspiracije u jednoj fazi svoje karijere, pre nego što će Romeo i Julija krenuti na svoj trijumfalni put u umetničku večnost. Međutim, udesom sudbine i ogromnom željom jedne devojke da kroči na scenu, iako tada, u 16. veku, ženama nije bilo dozvoljeno da igraju, polako otkriva ljubav, “nešto još lepše od pozorišta“. Odlični mladi glumac uverljivo donosi stvaralačke lomove i ljubavne ushite, sa efektnim i atraktivnim humorom koji proizilazi iz niza detalja iz sfere komedije zabune, pospešujući i ulažući u taj lik vlastitu neospornu harizmu buduće velike zvezde.

Stanislava Nikolić kao plemkinja Viola je pravo otkriće. Ovaj lik joj pružio niz mogućnosti za transformaciju, samim tim što u nekim trenucima mora da igra mladića (koji bi da dođe do uloge Romea u novom Šekspirovom komadu), sve dok joj okolnosti ne dozvole (ili se ona za njih izbori) da mlada žena u njoj udahne ljubav punim plućima i to u pozorišnom okruženju koje je neodoljivo privlači.

Foto: Boom93/ Goran Jovanović

Pozorište i romansa, umetnost i ljubav, zavodljivo se, ponekad opasno, a počesto duhovito i smešno, prepliću u ovoj razigranoj predstavi.

Za one fanove pozorišne dramaturgije svakako je zanimljiv taj, u filmu i predstavi takođe apostrofiran, povremeno rivalski a često i prijateljski i odnos pun uvažavanja između blistavih pera moćnih talenata kao što su Kristofer Marlou (ovde ga igra Stojan Đorđević) i Vilijam Šekspir. Marlou je, uz Bena Džonsona, najznačajniji Šekspirov savremenik, majstor tragedija u jampskom desetercu, u kojima je demistifikovao i ogolio ljudsku opijenost vlašću, korene pohlepe i zla.

Osim dvoje glavnih protagonista, svoj doprinos uverljivom glumačkom igrom daju Aleksandar Radojičić (lord Veseks), Andrej Šepetkovski (Henslou), Paulina Manov (dadilja/Kejt), Dragana Varagić (kraljica), Marko Gvero (Berbidž/Moli), Miloš Petrović Trojpec (Fenimen)…

Na pitak način, Zaljubljeni Šekspir se, svojim osnovnim preokupacijama, referencama, temama i mitologemama, vraća tamo gde suštinski i pripada, pozorišnoj sceni.

Koproducent predstave je Jurij Franko i ’’Prospot’’ doo Slovenija, što nam pokazuje kako se finansijski model udruživanja na regionalnom nivou nakon kinematografskih iskustava sve češće prenosi i na pozorišne projekte, gde se iz raznih država za stvaranje predstava dopunjuju inicijalni budžeti i ulažu ljudski resursi.