Politika

Aleksić (Narodna stranka): Organizatori ekoloških protesta da odluče kako dalje

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS)

Potpredsednik Narodne stranke (NS) Miroslav Aleksić ocenio je danas da organizatori ekoloških protesta treba da odluče kako će i u kom formatu dalje da se odvijaju njihove aktivnosti, koje su u prethodne dve subote podržali članovi te političke partije.

Aleksić je rekao novinarima da su članovi NS u ekološkim protestima i blokadama saobraćajnica učestvovali kao gradjani i da ta stranka nema nameru da, kako je naveo, preuzima protest.

Rekao je da Narodna stranka nije organizovala proteste i da oni treba da budu nastavljeni, da se time vrši pritisak na vlast do 3. aprila naredne godine, za kada su najavljeni izbori.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti“Pobedićemo Rio Tinto onda kada pobedimo vlast”, rekao je potpredsednik NS.

Aleksić je rekao da je povlačenjem i izmenama zakona o eksproprijaciji i referendumu i narodnoj incijativi dobijena, kako je naveo, jedna bitka, ali ne i rat.

Istakao je i da će Narodna stranka uvek biti sa narodom, te dodao da ekološki protesti nisu partijsko pitanje.

Pravni tim Narodne stranke i gradjani prethodno su Tužilaštvu za organizovani krminal podneli krivičnu prijavu, zbog kompanije Rio Tinto, protiv premijerke Ane Brnabić, ministarske rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i ministarke životne sredine Irene Vujović.

Ekološki ustanak je saopštio da će večeras biti organizovan sastanak aktivista i udruženja iz 63 grada na kome će zajednički biti odlučeno o nastavku blokada i protesta.

“U četvrtak uveče se održava veliki koordinacioni sastanak sa aktivistima i udruženjima iz 63 grada u kojima su prethodnih dana organizovane blokade, a na kojem će se zajednički odlučiti o nastavku blokada i protesta, jer uspeh naše borbe zavisi isključivo od zajedništva”, saopštio je sinoć Ekološki ustanak.

Predstavnik pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović rekao je sinoć za televizju N1 da će, ako sve formalno pravno bude završeno do petka, doći do prekida blokade saobraćajnica i da će organizatori protesta pozvati gradjane na proslave na trgovima.

Upitan da li će protesti biti nastavljeni, on je rekao da neće i dodao da su organizatori blokada dali reč da će tako biti i da su i do sada ispunili sve šta god da su najavili.

“U slučaju da se naši zahtevi ne ispune, blokiraćemo saobraćajnice i u subotu se ponovo vidimo na Gazeli”, rekao je Manojlović.