Politika

Ana Brnabić mandatar za sastav nove vlade

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije biće Ana Brnabić, saopštio je na konferenciji za novinare u Beogradu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako je rekao, odluka o mandataru je bila komplikovana, složena i unutar najveće stranke u zemlji i sa koalicionim partnerima.

Brnabić neće biti četiri godine predsednica vlade, mandat će joj trajati kraće, kazao je Vučić i dodao da će doći do promena u vladi 2024. godine,. „Ali je važno da ostane predsednica vlade da bismo mogli da nastavimo da rešavamo probleme“, naglasio je.

„Ponosan sam što imam takvog saradnika i što sam mogao, da kažem da na funkciju, možde ne s tolikim legitimitetom, ali na moguće najvažniju funkciju u zemlji predložim ženu, sposobnu, obrazovanu, marljivu i pre svega lojalnu Srbiji“, rekao je Vučić.

Dodao je da je ona u stanju da 13 sati razgovara s poljoprivrednicima i preuzima na sebe najteže stvari, od kojih drugi beže, te da u nju ima izuzetno poverenje.

Vučić je rekao i da će Miloš Vučević biti „veoma značajan činilac nove Vlade“, kako je rekao, „svakako potpredsednik“.

„Dačić će imati još značajniju ulogu i funkciju u državnom aparatu Srbije. To pokazuje poverenje koje imam. Dačić, sem važnog ministarskog mesta, imaće funkciju koordinatora službi bezbednosti. (Siniša) Mali, u kojeg imamo poverenje biće jedan od potpredsednika“, naglasio je Vučić.

Biće mnogo promena u Vladi, naglasio je.

„Ovo je naš dogovor, nema trzavica, svađa problema. Postali smo i prijatelji, dobro znamo šta radimo“, naveo je Vučić.

Vučić je u sredu, nakon sednice Predsedništva SNS-a, rekao da zna ime mandatara za sastav nove vlade, ali da će to ime saopštiti „u narednih 48 sati“.

Kazao je da Brnabić nema šta da zameri. „Ima nekih ministara koje po dva dana ne mogu da dobijem, pa ih pitam kako vas onda običan čovek dobije. Nije da se baš bave Kosovom“, rekao je.

On je naveo da članovi Predsedništva SNS nisu želeli da se glasanjem izjašnjavaju i dele oko Brnabić i Vučevića, već da će podržati odluku koju on, kao predsednik Republike, donese.