Politika Svet

Bajden sprema istorijski potez: Žena na čelu Pentagona

Novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden će, kako se očekuje, napraviti istorijski potez i postaviti ženu na čelo Pentagona, što će biti prvi put, razbijajući tako jednu od retkih preostalih barijera za žene u vlasti.
Pentagon
Pentagon SAD/Pixabay ilustracija

Mišel Flernoj (59), politički umerena veteranka Pentagona, smagtra se vrhunskom kandidatkinjom za ministarku odbrane.

Pentagon je za vreme Trampovog mandata imao čak petoricu šefova, od kojih je Mark Esper otpušten poslednji, u ponedeljak, jer se protovio Trampovoj nameri da ubrza povlačenje američkih vojnika iz inostranstva i upotrebi vojske za gušenje gradjanskih protesta u SAD.

Ko god dodje na čelo Pentagona, odmah mu predstoji smanjenja budžeta i učešće vojske u distribuciji vakcine protiv korona virusa.

Politika demokratske stranke čiji Bajden kandidat dugo je bila postavljanje žena na kljulna mesta u vojsci, a Flernoj je bila i izbor Hilari Klinton kada se kandidovala na pregodnim predsedničkim izborima 2016. godine.

Flernoj je za snažnu vojnu saradnju u svetu, više puta je radila u Pentagonu od 1990-ih godina, i 2009-2012. bila podsekretarka zadužena za politička pitanja. Ona sada radi u upravnom odboru konslutantske kompanije za informatiku „Booz Allen Hamilton“ koja saradjuje s državnim sektorom odbrane SAD, što bi mogla biti prepreka za njen izbor.

Ona je u martu izjavila da ko god bio sledeći predsednik Tramp ili Bajden, moraće da radi na promeni mišljenje u svetu da „Amerika više nije pouzdan partner“, za šta će trebati mnogo strpljivog rada.

Ministarstvo odbrane jedna je od svega tri agencije savezne vlasti druge su ministarstva finansija i za pitanja vojnih veterana, kojima nikada nije rukovodila žena. Neki od 28 sekretara koji su obavljali najviši posao u Pentagonu od kada je stvoren 1947, bili su vojni veterani, a Flernoj nije služila vojsku.

Flernoj na Kinu gleda kao na najznačajniji dugoročni izazov prevlasti SAD na svetskoj sceni. U julu je rekla da Sjedinjene Države gube svoju vojnotehnološku prednost nad ključnim konkurentima poput Kine, i da preokret tog trenda mora biti glavni prioritet Pentagona.

Ona je, međutim, takođe upozorila protiv vojnog napuštanja Bliskog Istoka i umesto toga zalaže se za „skromniji nivo kontinuiranog prisustva“. Kao primer, podržala je ograničenu ulogu u Avganistanu koja se više fokusira na suprotstavljanje terorizmu, a manje na obnovu te zemlje.

U vezi sa Severnom Korejom, rekla je na jednom oktobarskom internet forumu da, iako nuklearno razoružanje treba da ostane krajnji cilj, ona smatra da je teško očekivati da Kim Džong Un prihvati da se odrekne svog nuklearnog asrenala koji ona smatra režimska „kartom za opstanak“ tamošnjeg režima.

U vezi s Iranom, Flernoj se založila za revidiran pristup odvraćanja Islamske republike prekidajući poznati obrazac slanja više američkih snaga u Zaliv kao odgovor na iranske provokacije, što Trampova administracija učinila u maju 2019. godine.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend