Politika

Bitka za jedan madat u Velikom Trnovcu i dalje koči konačne rezultate izbora

Foto: Boom93/M. Veljković

Foto: Boom93/M. Veljković

Dva i po meseca od održavanja parlamentarnih izbora i nakon što je glasanje na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu dva puta ponovljeno, Srbija i dalje čeka konačne rezultate.

Kraj izbornog procesa zavisi od tačno 1.089 upisanih birača, a glasanje koje će da bude ponovljeno u četvrtak, 23. juna, dodatno će prolongirati formiranje nove vlade.

Činjenica da je na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu glasanje održano tri puta dovela je do toga da rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji duže od dva meseca budu tek preliminarni. Da li će getvrto glasanje na tom mestu doneti rasplet situacije, i dalje je veliki znak pitanja.

Podsetimo, saga oko izbornih rezultata na ovom biračkom mestu u opštini Bujanovac počela je nakon što su oni od 3. aprila poništeni. Glasalo se potom i 28. aprila i 27. maja, a Upravni sud je pre nekoliko dana usvojio žalbu Koalicije Albanaca doline. Republička izborna komisija donela je potom odluku da se na ovom biračkom mestu u četvrtak glasanje održi i četvrti put.

Konačni rezultati parlamentarnih izbora tako zapravo čekaju rasplet situacije na jednom biračkom mestu u kom se zapravo vodi bitka za jedan mandat između Koalicije Albanaca i Socijalističke partije Srbije, a ulog je svakako veći jer bi eventualni neulazak Albanaca u Skupštinu Srbije značio i da u tom zakonodavnom telu prvi put posle 15 godina neće biti predstavnika ove nacionalne manjine.

Kako je za Euronews Srbija, ocenila Emilija Orestijević iz Cesida, Veliki Trnovac je ekstremni primer kakav nije postojao u prethodnim izbornim procesima, a glasanje u četvrtak ne znači i kraj izbornog procesa. Ovakva situacija zapravo znači da nova vlada i dalje nije na vidiku, a pitanje koje ostaje je i kako organizovati glasanje na ovom biračkom mestu kako ne bi dolazilo do neprestanog ponavljanja.