Politika

Borelj: Beograd i Priština postigli dogovor o tablicama

FOto: printskrin/News max adria YT

FOto: printskrin/News max adria YT

Šef evropske diplomatije Žozep Borel saopštio je da su se pregovarači Srbije i Kosova dogovorili o merama kako bi se izbegla dalja eskalacija. „Srbija će prestati da izdaje registarske tablice sa nazivima gradova Kosova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi sa preregistracijom vozila“, dodao je Borel.

„Imamo dogovor. Sa velikim zadovoljstvom mogu da saopštim da su se glavni pregovarači Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, dogovorili o merama da se izbegne dalja eskalacija i da se u potpunosti koncentrišu na predlog za normalizaciju svojih odnosa“, naveo je Borel na Tviteru.’

Borel je zahvalio Miroslavu Lajčaku na „napornom radu“ i dodao da će pozvati dve strane da razgovaraju o narednim koracima.

„Ja i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastavićemo da olakšavamo proces normalizacije odnosa i redovno obaveštavamo države članice EU i partnere o napretku koji su strane postigle“, dodaje se u saopštenju Žozepa Borela.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da dogovor u Briselu znači da nema nikakve kaznene politike prema Srbima koji voze automobile sa KM tablicama i da od četvrtka neće biti kazni od 150 evra.

Prištinski pregovarač Besnik Bisljimi naveo je da bi nakon dogovora „trebalo nastaviti intenzivne razgovore o predlogu EU, koju podržavaju Nemačka i Francuska, za punu normalizaciju odnosa“.

Lajčak je zahvalio pregovaračima Beograda i Prištine za konstruktivan dijalog, kao i Stejt departmentu i američkoj diplomatiji „na neprocenjivoj podršci“.

Podsetimo, specijalni predstavnik EU za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak, sastao se u Briselu sa pregovaračima Srbije i Kosova Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre saopštio je da je dogovor Beograda i Prištine o registarskim tablicama veoma dobra vest i dodao da se sada obe strane mogu fokusirati na „normalizaciju odnosa“.

„Veoma dobre vesti iz Brisela. Uz pomoć EU postignut je dogovor da se izbegne dalja eskalacija. Sada se dijalog Beograda i Prištine može fokusirati na normalizaciju odnosa“, napisao je Žiofre u objavi na Tviteru.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani zahvalila se na Tviteru ambasadoru SAD i američkoj vladi.

„Želim da se zahvalim Ambasadoru SAD u Prištini Džefu Hovenijeru i američkoj vladi za njihov aktivan angažman u postizanju dogovora u Briselu. Njihova podrška procesu dijaloga je nezamenljiva. Kosovo je zahvalno“, navela je.