Politika

Borel: Dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje EU nema alternativu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel poručio je da dijalog Beograda i Prištine kojim posreduje Unija nema alternativu.

N1/Printscreen

„Budućnost Zapadnog Balkana, uključujući i Kosovo i Srbiju, je evropska. Mi kao EU smo predani tome da ih pratimo na svakom koraku tog puta“, napisao je Borelj na Tviteru.

„Ali, da bi stvorili evropsku budućnost za svoje građane, nema načina da se izbegne dijalog kojem posreduje EU“, predočio je Borelj.

Borelj je reagovao dan pošto je kosovski predsednik Hašim Tači poručio da neće da učestvuje u dijalogu Beograda i Prištine, ako ga bude vodio evropski izaslanik Miroslav Lajčak.

Stano: Sporazum da bude u skladu sa zakonodavstvom EU

Portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je da sporazum Beograda i Prištine mora biti u skladu sa zakonodavstvom EU, njenim vrednostima i u skladu sa međunarodnim pravom, da bude održiv, prihvatljiv i za region i za države članice EU.

Stano je za RTV Dukađini kazao kako je zamrznuta situacija između Kosova i Srbije neprihvatljiva za EU.

„Nastavak statusa kvo u dijalogu nije održiv i dijalog bi trebalo da se nastavi što je pre moguće, jer se situacija sa pandemijom normalizuje“, rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, nedavno imenovanje specijalnog predstavnika EU za region pokazuje važnost koju zemlje EU pridaju dijalogu.

„Specijalni predstavnik (Miroslav Lajčak) je u stalnom kontaktu sa svim relevantnim partnerima kako bi čuo njihove perspektive, očekivanja i zabrinutosti, tako da dijalog može početi bez odlaganja“, kazao je Stano.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend